Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ion Sturza, despre Platon: „Cel mai nociv personaj din istoria „nouă” a afacerilor”

16 iun. 2020,, 16:17   Politică
4753 4

Cel mai nociv personaj din istoria „nouă” a afacerilor - așa îl caracterizează fostul prim-ministru moldovean, Ion Sturza, pe omul de afaceri Veaceslav Platon, reîntors ieri la libertate.

Chiar dacă nu-l cunoaște personal, Sturza spune că Platon a „început-o timid, cu recuperarea frauduloasă a TVA de zeci de milioane și a terminat-o cu cea mai mare operațiune de spălare de bani din istoria omenirii - zeci de miliarde de dolari”.

„A terminat-o în pușcărie, așa cum au terminat-o și „partenerii” săi, bancheri negri și șefi mari din structurile de forță ale Rusiei. Personal am văzut un dosar secret în care acum ceva ani procurorii generali ai Federației Ruse și Ucrainei se adresau conducerii Republicii Moldova cu rugămintea de a lua măsuri cu domnul Platon, implicat într-un atac de tip raider la cea mai mare companie energetică din Ucraina. În Joc era securitatea energetică a mai multor țări”, scrie Ion Sturza pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier al R. Moldova mai spune că tot traseul lui Platon e presărat de corupție masivă - de la executori judecătorești pînă la judecători ai Curții Constituționale, deputați și miniștri.

„Branșe întregi ale justiției moldovenești au deservit interesele domnului Platon. Cartiere întregi de vile din Chișinău, iahturi și avioane private au fost cumpărate din mita dată de el. Lucru recunoscut de multe ori de el personal. Și lucrurile ar fi mers așa mai departe, dacă Plahotniuc nu ar fi dorit să-l „by-passeze" în relația cu mafia rusă în spălarea de bani. Жадность фраеров сгубила... Astăzi, organele de anchetă din Federația Rusă, Ucraina, dar și ale altor țări, bănuiesc, îl așteaptă cu „brațele deschise" pe domnul Platon. Se pare că doar în Republica Moldova dumnealui este tratat (și cred că e corect) respectîndu-i-se drepturile. Prea deocheat a fost procesul în care a fost condamnat la denunțul aparent fals al lui Șor. Într-un final, ca și orice fals ar fi fost demontat de niște judecători corecți.


Dar... să nu aibă nimeni iluzii. O să vă mirați, dar din punct de vedere legal tot ce făcea Platon era, la limită, dar era conform legii. El avea la dispoziție zeci de juriști care pregăteau schimbări în legislație ce se pretau pe schemele lui ingenioase. Schimbările legislative au fost promovate de deputați și miniștri corupți de el cu generozitate.

Aici e marea problemă a unei investigații corecte și fundamentate”, adaugă Sturza.

În concluzie, Ion Sturza spune că știe prea bine care sînt intențiile lui Platon, sfătuindu-l pe acesta să colaboreze cu ancheta în continuare.

„Știu că vrea să se îndrepte împotriva Republicii Moldova cu cereri de despăgubiri de sute de milioane de dolari. Aici ar putea să supere multă lume bună. Slava, nu ești erou și nici victimă, ești un element slab spus controversat al trecutului tenebros al Republici Moldova. Ești sub protecția alineatului 47 al legii. Atît. Recunoaște acest lucru и тебе сочтется. Nu cred că meriți să fii pedepsit prea aspru, pentru că alții au fost prea hapsîni. Colaborează cu ancheta, dă-i „în gît" pe cei care merită, sau pe... nimeni. E decizia ta. E soarta ta. Dar nu-ți lua păcatul ca cineva să te blesteme pe bune sau să te pedepsească prea aspru. И никакой ты не народ...”, conchide Sturza.

Amintim că, după patru ani de detenție, Veaceslav Platon a fost eliberat ieri din Penitenciarul nr.13. Potrivit avocaților săai, el are în continuare statut de condamnat, dar nu mai are nicio interdicție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?