Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ion Chicu: Ajutorul este cînd se ajută, nu se îndatorează

25 mai. 2023,, 03:15   Politică
4544 0

Ion Chicu a vorbit despre datoria statului moldovean. Fostul șef al guvernului consideră că "ajutor este atunci cînd se ajută, nu cînd se îndatorează". Chicu a făcut o astfel de declarație în cadrul emisiunii "По фактам".

Potrivit politicianului, banii împrumutați de la partenerii europeni sînt cheltuiți necorespunzător:

"Luăm un împrumut pentru a arăta că guvernul îi ajută pe oameni, dar cine îl va rambursa?

Dacă ne uităm la cifre fără emoții, vom vedea că doar în 2022 datoria de stat a Republicii Moldova a crescut cu 17 miliarde de lei. În 2022, doar pentru dobînda la datorie s-au plătit 2, 7 miliarde, iar în acest an 5, 3 - de 2 ori mai mult. Este o matematică simplă.

În acest fel vom ajunge rapid la datorii. Dacă poți să te împrumuți, trebuie să te împrumuți pentru dezvoltare, pentru aceleași drumuri, infrastructură. Dar dacă te împrumuți pentru cheltuieli curente, atunci, cînd te duci seara acasă și îți privești copilul în ochi, trebuie să realizezi că ai pus pe umerii lui o datorie de 3-4-5 mii de euro în fiecare an. Asta se va întîmpla", crede Chicu.


Amintim că, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, anul trecut a fost marcat de o creștere semnificativă a datoriei publice externe și interne a Republicii Moldova - cu peste 16,9 miliarde de lei.

59
1
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?