Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Iohannis: „România nu are date despre o posibilă invazie rusă în Moldova”

20 dec. 2022,, 16:15   Politică
3089 1

România nu deține informații despre o presupusă posibilă invazie a Forțelor Armate Ruse în Moldova.

Acest lucru a fost declarat marți de președintele României, Klaus Iohannis, la o conferință de presă în orașul Caracal, în urma discuțiilor cu președintele portughez Marcelo Rebelo de Souza.

„Nu avem astfel de informații”, a spus șeful statului român, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist care a făcut referire la declarația directorului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Mușteață.

Luni, Musteață a spus într-un interviu acordat TVR Moldova despre presupusele planuri ale Federației Ruse de a ajunge pînă la Transnistria nerecunoscută. Cu toate acestea, două ore mai târziu, serviciul de presă al SIS a declarat că șeful serviciilor speciale a fost interpretat greșit.

Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei a precizat că intenția Rusiei de a crea un coridor terestru în Transnistria rămâne actuală până în prezent, iar în 2023 ar putea avea loc o nouă ofensivă a trupelor ruse în această direcție. Dar punerea în aplicare a acestui plan depinde de cursul ostilităților din Ucraina.


Această precizare a fost făcută în SIS după declarația directorului Serviciului Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, care, într-un interviu pentru TVR Moldova, a vorbit despre principalele riscuri pentru securitatea națională și a abordat o analiză a mai multor scenarii. în care Federaţia Rusă ar încerca să efectueze o invazie terestră prin nordul Ucrainei în Republica Moldova.

Rusia a reacționat la acuzațiile privind planificarea unui atac asupra Moldovei

Senatorul Consiliului Federației, Andrei Klimov, a declarat că acuzațiile privind planificarea unui atac al Rusiei asupra Moldovei nu sînt altceva decît un gunoi informațional, al cărui scop este obținerea unei finanțări suplimentare sau alte sarcini care nu reflectă starea reală a lucrurilor.

"Problema mai constă și în faptul că toți cei care împărtășesc aceste pseudo-valori ale Occidentului, pe lîngă gunoi informațional, mai produc și scîntei foarte periculoase care pot duce la un alt incendiu în Europa de Est. Acesta este într-adevăr un joc cu focul, care și așa este îndeajuns", a subliniat senatorul rus.

Experții și observatorii îi îndeamnă pe șefii serviciilor speciale să fie foarte atenți atunci cînd transmit informații conducerii țării, precum și presei, deoarece există mulți doritori care vor să provoace țara noastră la acțiuni pripite.

Cel mai trist lucru este că o astfel de neglijență, împreună cu interzicerea canalelor în limba rusă, toarnă apă la moara celor care ar dori să atragă Moldova în război. O astfel de afirmație neatentă poate fi urmată de acțiuni imprevizibile.
În acest sens, este foarte important să facem tot posibilul pentru a nu atrage țara noastră într-un război și să răspundem la acțiuni concrete, dar nu la informații care pot fi o capcană și care nu corespund realității. Noi, un stat neutru, putem fi provocați să intrăm într-un război în care nu avem nici o șansă să cîștigăm.

0
0
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?