X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Iohannis, despre apropierea Moldovei de NATO: "Poate fi discutată cînd Chișinăul va schimba statutul de neutralitate"

12 iul. 2023,, 10:16   Politică
2475 0

Republica Moldova are în Constituție statutul de neutralitate și atunci cînd decide să schimbe această postură, chestiunea apropierii acestei țări de NATO poate fi adusă în discuție, a declarat marți președintele Klaus Iohannis.

Întrebat în cadrul unor declarații de presă premergătoare summitului NATO de la Vilnius despre perspectiva ca Republica Moldova să se apropie de Alianța Nord-Atlantică, Klaus Iohannis a evocat statutul neutru din punct de vedere militar al țării vecine.

„Moldova are în Constituție statutul de neutralitate și atunci cînd decide să schimbe această postură, chestiunea poate fi pusă în discuție fără nicio problemă”, a spus Iohannis, transmite Noi.md cu referire la unimedia.md.

În cadrul declarațiilor sale inițiale, președintele a precizat că printre obiectivele României se numără sprijinul pentru partenerii vulnerabili, mai ales, pentru Republica Moldova.

„Astfel, voi avea un mesaj fără echivoc cu privire la susținerea consolidării capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova”, a punctat el.


Amintim, doar 9,8% dintre moldoveni consideră că blocul militar NATO poate asigura securitatea țării noastre.

O arată rezultatele sondajului de opinie realizat de Intellect Group. Unul dintre principalele motive este numită procedura complicată de aderare la blocul nord-atlantic. Mai mult, o cercetare calitativă efectuată de Intellect Group în rîndul experților a arătat că majoritatea acestora, 58% dintre experți, consideră că procesul de aderare la NATO sporește riscurile de destabilizare a situației din țară sau poate duce chiar la izbucnirea unui conflict militar pe teritoriul țării noastre.

Singurul model, în opinia cetățenilor și experților, care poate asigura securitatea țării este neutralitatea.

4
1
0
2
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?