X 
Cutremure stiri: 506

Invitați de onoare, prezenți la festivitatea organizată cu ocazia celei de-a 75-a aniversare a Republicii Populare Chineze

27 sep. 12:09   Politică
4 ore in urma 2082 0

China celebrează cea de-a 75-a aniversare de la Proclamarea Republicii Populare Chineze.

Cu această ocazie, la Palatul Republicii din Chișinău a fost organizat un eveniment solemn, la care au participat oficiali de rang înalt, inclusiv prim-ministrul Dorin Recean, foștii șefi de stat Vladimir Voronin și Igor Dodon, primarul capitalei Ion Ceban, reprezentanți diplomatici dar și alți invitați de onoare, anunță Noi.md

În cadrul evenimentului, ambasadorul Chinei în R. Moldova, Yan Wenbin, a ținut un discurs în care a evidențiat realizările remarcabile ale Chinei din ultimele decenii.

„În ultimii 75 de ani, China a realizat două miracole majore – dezvoltare economică rapidă și stabilitate socială pe termen lung”, a declarat ambasadorul. El a subliniat că, sub conducerea președintelui Xi Jinping, China se află pe drumul către „marea întinerire națională” prin modernizarea în stil chinezesc, indiferent de provocările întîlnite.

Ambasadorul a continuat să vorbească despre contribuția semnificativă a Chinei la economia globală, menționînd că „de-a lungul anilor, China a contribuit cu mai mult de o treime la creșterea economică mondială”. În plus, politica externă a Chinei rămîne una pașnică, bazată pe principiul „Nu le face altora ceea ce ai vrea să-ți facă ei ție”, reflectînd valorile esențiale ale culturii chineze.


Referindu-se la relațiile bilaterale, Yan Wenbin a subliniat că „China și Moldova sînt buni prieteni și parteneri”. Cele două țări au dezvoltat relații bazate pe respect reciproc, egalitate și beneficiu reciproc, iar cooperarea economică s-a intensificat în ultimii ani. În 2023, volumul schimburilor comerciale dintre China și Moldova a depășit 1 miliard de dolari, iar în primele cinci luni ale anului 2024, acestea au crescut cu peste 15% comparativ cu anul precedent.

Ambasadorul a mai amintit despre vizita unei delegații de mari întreprinderi chineze în Moldova, în cadrul căreia s-au discutat perspectivele de colaborare economică. „China este dispusă să colaboreze cu Moldova pentru a aprofunda cooperarea reciproc avantajoasă și a aduce mai multe beneficii pentru ambele țări și popoare”, a declarat Yan Wenbin.

Evenimentul s-a încheiat cu un toast în cinstea aniversării și a prieteniei de durată dintre China și Moldova.

2
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав