Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Invalidarea alegerilor din Chișinău. La ce concluzii a ajuns comisia specială

2 noi. 2018,, 09:40   Politică
3105 2

Interzicerea agitației electorale în ziua dinaintea alegerilor și în ziua alegerilor ar putea fi anulată. Agitația electorală va fi interzisă, în continuarea, doar în preajma secțiilor de votare și în imediata apropiere, notează Noi.md.

O recomandare în acest sens se conține în raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul. Rarportul a fost elaborat de Comisia juridică, numiri și imunități.

Potrivit raportului, ”ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere princiipiilor prevăzute în domeniul electorală. Această poziție a fost susținută și de Asociația Promo-LEX.

Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.

În același timp, membrii comisiei au constatat că decizia de anulare a alegerilor locale nu e prima din istoria Republicii Moldova, ci a avut cel puțin 32 de precedente localitățile țării, în ultimii 19 ani, conform statisticii Comisiei Electorale Centrale.


De asemenea, analiza și datele recepționate de Comisia juridică, numiri și imunități au arătat că legislația în vigoare este suficientă și corespunde tuturor standardelor internaționale pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice.

La întocmirea raportului, Comisia juridică, numiri și imunități a recepționat informații din partea Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Curții Supreme de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Asociației Promo-Lex, Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului și Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte. De asemenea, au fost organizate dezbateri publice la care au fost discutate problemele majore și soluțiile în contextul invalidării alegerilor locale noi din municipiul Chişinău din 20 mai şi 3 iunie 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?