X 
Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Într-un an pandemic și secetos s-a reușit implementarea unui șir de măsuri de susținere a agricultorilor. Declarație

18 mai. 2021,, 14:16   Politică
2342 0

Președintele comisiei parlamentare agricultură și industria alimentară, Radu Mudreac, a declarat că într-un an pandemic și secetos s-a reușit implementarea unui șir de măsuri de susținere a agricultorilor.

Astfel, peste 300 de milioane de lei au fost alocați pentru compensarea pierderilor suportate din cauza secetei la culturile cerealiere de prima grupă. Alte 100 de milioane de lei au fost achitate de stat pentru subvenționarea dobînzilor la creditele luate de fermieri de la bănci. De asemenea, statul a rambursat TVA în valoare 200 de milioane de lei. Totodată, fermierii au primit 200 de milioane de lei pentru reeșalonarea dobînzilor pentru procurarea tehnicii agricole.

În 2020, a fost simplificată procedura de acordare a subvențiilor în agricultură și a fost aprobată subvenționarea în avans cu pînă la 5% a producătorilor agricoli. De asemenea, au fost micșorate taxele în Fondul vitivinicol și a fost simplificat accesul la sistemele de irigare.

Parlamentul a votat și un șir de modificări ce vizează domeniul zootehnic, cadastral.

”Activitatea pe domeniul agroalimentar a fost una productivă, pentru că agricultura este ramura de bază în Moldova și nu mai puțin important este o ramură strategică în ceea ce ține asigurarea securității alimentare a țării”, a declarat președintele comisiei parlamentare agricultură și industria alimentară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?