X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Inițiativele PSRM, avizate negativ de Guvern

4 apr. 2018,, 16:10   Politică
4557 5

Cîteva inițiative sociale propuse de către deputații socialiști au fost avizate negativ la ședința de astăzi a Guvernului, informează Noi.md.

Premierul Pavel Filip a susținut propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a respinge inițiativele, argumentînd că acestea ar fi populiste. „Sîntem în vîltoarea campaniei electorale deja și astfel de proiecte nu ne surprind”, a reacționat șeful executivului.

Una dintre inițiativele PSRM prevede acordarea gratuită a laptelui-praf copiilor cu vîrste cuprinse între 0-12 luni care nu beneficiază de laptele matern, cu acoperirea financiară din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Autoritățile au declarat însă că nu dispun de resursele financiare necesare.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a insistat însă ca Guvernul să revină mai tîrizu la această inițiativă, pe care o consideră una binevenită. „Nu trebuie să punem punct aici. Cred că va fi o susținere bună din partea statului pentru familiile tinere. E nevoie să adoptăm măsuri pentru a spori natalitatea și să contribuim la susținerea tinerelor familii”, a spus Vlah.

În cele din urmă, premierul a admis că toate propunerile cu caracter social sînt bune, doar că Guvernul nu dispune de sursele de finanțare necesare.


„Cea mai bună situație va fi în momentul în care vom putea da salarii și pensii bune, ca oamenii să-și poate procura de unii singuri toate cele necesare. Neapărat vom reveni la aceste proiecte de lege cînd vom ajunge la nivelul de dezvoltare economică pe care ni-l dorim”, a spus în replică Filip.

Un alt proiect propus de PSRM prevede instituirea unei indemnizaţii sociale pentru copii, denumită capital familial. Potrivit documentului, capitalul familial este o prestaţie socială unică care se prevede să se achite familiei la naşterea primului copil şi a următorilor copii în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi sporirii natalităţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?