X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Inițiativa privind revizuirea Constituției, propusă de Guvern, avizată negativ de CC

22 sep. 2020,, 12:14   Politică
3307 4

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole spune că a avizat negativ proiectul de lege înaintat de Guvern prin care au fost propuse mai multe modificări la Legea Supremă ce vizează judecătorii, din motiv că hotărîrea nu respectă condițiile de revizuire a Constituției.

Mai cu seamă, aceasta a menționat că la data înregistrării, hotărîrea Guvernului nu era publicată în Monitorul Oficial așa cum prevede articolul 102, aliniatul 4 din Constituția R. Moldova, iar astfel hotărîrile adoptate de Guvern sînt inexistente, scrie agora.md.

Manole afirmă că CC a observat faptul că „art. 122 din proiectul de lege a fost suplimentat cu două aliniate, iar art. 2 cu patru aliniate care nu au fost votate de Guvern”.

„Analizînd sesisazea depusă, CC a obervat că la data înregistrării, hotărîrea Guvernului nu era publicată în monitorul oficial așa cum prevede articolul 102, aliniatul 4 din Constituție. Astfel hotărîrile adoptate de Guvern sînt inexistente. Curtea a observat că proiectul de lege diferă după conținut după proiectul înaintat de Guvern spre avizare Curții Constituționale. S-a constat că art. 122 din proiect a fost suplimentat cu două aliniate, iar art.2 cu patru aliniate care nu au fost votate de Guvern. Unele prevederi din proiectul de lege au fost avizate pozitiv in integralitatea lor. Unele prevederi au fosta vizate pozitiv parțial, iar altele au fost avizate negativ.

Curtea a considerat constituțională propunerea de a reglementa la nivel constituțional competența președintelui de a se opune numirii unui judecător doar o singură dată.


În cazul în care CSM înaintează repetat aceeași persoane șeful statului va trebui să numească judecătorul. Curtea a reținut că CSM are rolul promar în procedurile de numirea, promovarea, transferarea, demisia sua eliberarea din funcție de juudecător și orice altă abatere de la această regulă contravine art. 253, ali.1 din Constituție”, a declarat Manole.

Președinta CC a mai subliniat că proiectul de modificare a Constituției poate fi prezentat Parlamentului pentru examinare numai după ce Guvernul va înlătura deficiențele constatate de Înalta Curte și va obține avizul Curții Constituționale.

„Doar în cazul în care Curtea va aviza pozitiv toate prevederile proiectului de lege de modificare a Constituției proiectul poate fi prezentat Parlamentului pentru examinare”, a punctat Manole.

Amintim că, Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege înaintat de Guvern prin care au fost propuse mai multe modificări la Legea Supremă ce vizează judecătorii. Potrivit președintei Înaltei Curți, Domnica Manole inițiativa a fost înaintată de Executiv cu încălcarea mai multor prevederi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?