X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Inițiativa PD de modificare a Constituției, respinsă de Comisia juridică

4 iul. 2019,, 14:30   Politică
3352 2

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a propus astăzi la ședința Comisiei parlamentare juridice să fie analizat proiectul de hotărîre înregistrat de PDM, care propune crearea unor grupuri de lucru pentru modificarea Constituției.

Este vorba despre inițiativa privind reducerea numărul deputaților la 61 și revocarea deputaților din funcții.

Membrii comisiei au respins propunerea lui Sîrbu, votînd împotriva introducerii subiectului pe ordinea de zi a ședinței.

Președintele Comisiei juridice, Alexandru Litvinenco, a atenționat că inițiativa democraților contravine Constituției și încalcă normele internaționale.

„Coreea de Nord. Faceți ce vreți. Eu propun doar crearea grupului de lucru și grupul respectiv va analiza și va vedea experiența internațiponală și va decide care este forma cea mai potrivită care să corespundă tuturor standartelor”, a insistat Sergiu Sîrbu.


„Din start vreau să menționez că noi niciodată nu o să acceptăm un proiect de lege care este contrar Constituției, contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția și care ne duce în Coreea de Nord”, i-a răspuns Litvinenco.

Deputatul a amintit și de hotărîrea din 2015 a Curții Constituționale care a stabilit că o astfel de prevedere, care ar permite revocarea deputaților din funcții, contravine Constituției, principiilor și valorilor internaționale.

La referendumul din februarie anul curent, majoritatea cetățenilor au votat pentru modificarea Constituției, astfel încît numărul deputaților în Parlament să fie micșorat de la 101 la 61 și legislatorii să poată fi demiși.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?