X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Inițiativa alegerii judecătorilor de către popor, criticată de opoziție

11 oct. 2018,, 11:08   Politică
2762 1

Propunerea democraților de a institui modalitatea alegerii judecătorilor direct de către popor a stîrnit nemulțumirea partidelor de opoziție, notează Noi.md.

PCRM, PLDM și PL au calificat inițiativa drept una populistă, fără sorți de izbîndă.

„Este o propunere pur populistă. Actualul Parlament nicidecum nu va reuși să aducă în procedură parlamentară modificările pe care le propune. Nici în viitorul Parlament nu cred că veți reuși, sondajele arată ca nu veți mai fi la guvernare”, a declarat șeful fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu.

Comuniștii i-au acuzat pe democrați de faptul că au preluat ideea din programul electoral din 2014 al PCRM. „Autorii acestei propuneri care pretind că sînt juriști, trebuie să știe că la copierea unei idei, trebuie să facă referire la sursa originală”, a menționat deputatul PCRM Oleg Reidman.

La rîndul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a menționat că oamenii au nevoie de pensii și salarii, dar nu să-și aleagă direct judecătorii.


„Clar că este un proiect populist. Problema nu e în judecători, dați-le pensii și salarii oamenilor și atunci o să fie totul bine. Atît timp cît judecătorii și procurorii sunt amenințați cu bîta, clar că nu vor fi independenți”, a spus Ghimpu.

În urma dezbaterilor, majoritatea parlamentară a votat pentru elaborarea unui proiect de modificare a Constituției, astfel încît judecătorii să poată fi aleși prin vot direct de către popor. Aceștia și-au argumentat propunerea prin faptul că sistemul judiciar din Moldova continuă să genereze neîncredere în rîndul populației.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?