Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cebotari: Înghețarea finanțării UE pentru Moldova a pus în urmbră toate acțiunile autorităților

25 iul. 2018,, 18:15   Politică
3223 3

Înghețarea de către Uniunea Europeană a finanțării pentru Moldova a pus în umbră și la îndoială toate acțiunile autorităților, pe cînd acestea constituie cele mai mari progrese obținute vreodată în economie și alte domenii, iar acum ele sînt sub semnul întrebării.

Opinia aparține vicepreședintelui Partidului Democrat Vladimir Cebotari și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Glavnoe” de pe postul de televiziune TVC21, relatează Noi.md.

„Cine va cîștiga de pe urma lor. Vor avea oare de cîștigat relațiile Moldovei cu UE?”, s-a întrebat el. „Nu are nici o importanță ceea ce se întîmplă acum, acestea-s emoții și ele vor trece. Noi nu vom pierde pe vectorul european ales valorile noastre, demnitatea noastră, nu vom renunța la principiile noastre, vom continua acest curs. Nu vom ceda în fața presiunilor de tot felul, generate în Moldova de micii politicani care au un alt interes, dorind să acceadă la putere, dar nu este clar ce vor face ei la putere”, a spus Vladimir Cebotari.

El a menționat că liderii opoziției de dreapta – doi politicieni mici Andrei Năstase și Maia Sandu – deja de doi-trei ani protestează, critică guvernarea și toate proiectele ei, care între timp le permit tinerilor specialiști să rămînă în țară, le permit copiilor să frecventeze școlile și grădinițele în sate fără galoși pe drumuri bune. De asemenea ei critică proiectele privind majorarea salariilor, totodată, din partea lor nu vine nici o propunere de îmbunătățire a vieții cetățenilor.

Vicepreședintele Partidului Democrat a reamintit că în ultimii cîțiva ani acești doi politicieni profită de starea de spirit a cetățenilor care sînt nemulțumiți de situația în țară. „Și noi împărtășim aceste nemulțumiri. Dar jucînd cu emoțiile acestor oameni, doi ani la rînd ei au solicitat tuturor blocarea finanțării tuturor proiectelor pentru Moldova. Deși nimeni în Uniunea Europeană, și acest lucru este confirmat de rapoartele Curții de Conturi a UE, nu a vorbit că, începînd cu 2016 în Moldova s-ar fura sume mari de bani publici de către mari politicieni. Bineînțeles că există mici încălcări, dar cine nu greșește?”, a spus Vladimir Cebotari.


El a reamintit că chiar și fostul Președintele al României Traian Băsescu anterior a certat-o în public pe Maia Sandu, spunînd că nu înțelege cum acest om poate să lupte cu propriul popor, creînd o imagine negativă țării sale. „Cît de mult trebuie să urăști propria țară, dacă vorbești așa despre ea, cît de mult trebuie să-ți urăști familia, să te plîngi pe ea într-o familie străină. Eu și colegii mei, noi nu înțelegem acest lucru, și nu-l putem tolera”, a menționat vicepreședintele PDM.

La rîndul său politologul Vitalie Catană, expert în domeniul dreptului constituțional, a atenționat că înghețarea finanțării de către UE după invalidarea alegerilor primarului Chișinăului este rezultatul promovării în Parlamentul European a intereselor anumitor forțe de opoziție prin intermediul, potrivit lui, unor anumite, nu tocmai cinstite cercuri din Parlamentul European. El a menționat că deputații din partea Partidului Popular European au fost surprinși, avînd legături cu cercurile financiare cu interese care sînt departe de cele europene, și ei au adoptat un comportament necinstit față de Moldova și autoritățile ei.

Vitalie Catană consideră că suma asistenței macrofinanciare înghețate pentru Moldova nu este prea mare și neobținerea ei nu va afecta acum bugetul , ținînd cont de creșterea veniturilor bugetare. El a reamintit că acești bani deja demult de rețin, iar acum alocarea mijloacelor a fost din nou amînată pînă la alegeri, profitînd de momentul de conjunctură, iar pe plan electoral deputații Parlamentului European din partea Partidului Popular European i-au ajutat pe partenerii săi ideologici din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?