Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Informația despre HUB pentru securitatea internă, audiată de deputați

20 iul. 2022,, 11:07   Politică
2384 0

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a prezentat informații despre procesul de dezvoltare la Chișinău a HUB-ului de securitate internă al Uniunii Europene, în cadrul unei ședințe, organizate la Parlament.

La eveniment au participat Speakerul Igor Grosu, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, alți deputați.

HUB-ul de securitate este un mecanism operațional, care va funcționa la Chișinău și va găzdui întîlniri periodice între statele membre ale Uniunii Europene, agențiile europene și autoritățile din Republica Moldova, pentru a sprijini cooperarea în domeniul securității interne și gestionării frontierelor. ”Obiectivele principale ale HUB-ului sînt consolidarea capacităților de aplicare a legii, gestionarea frontierelor, prin eficientizarea schimbului de informații, efectuarea analizelor comune și cooperarea internațională în diverse domenii, precum traficul de arme, de droguri, de persoane, infracțiunile cibernetice, inclusiv terorismul și extremismul”, a menționat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Speakerul Igor Grosu a remarcat necesitatea funcționării la Chișinău a HUB-ului de securitate internă al Uniunii Europene, mai ales în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei. ”Crearea acestui HUB este o primă realizare, după obținerea de către țara noastră a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Asta înseamnă că vom avea acces la informație prețioasă, pentru a putea rezolva rapid și eficient problemele, fără a lăsa lucrurile să degradeze”, a adăugat Președintele Parlamentului.

La Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, care a avut loc, la începutul lunii iulie, la Praga, a fost semnat actul de creare a HUB-ului UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, care va funcționa la Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?