Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Indexarea pensiilor de două ori pe an. Ce spun deputații

19 feb. 2020,, 17:44   Politică
4399 1

Recenta hotărîre de Guvern privind indexarea de două ori pe an a pensiilor a provocat discuții aprinse între deputați.

În timp ce parlamentarii socialiști consideră că formula este una corectă, deputații din opoziție sînt de părere că circa 400 de mii de pensionari vor beneficia de o indexare mai mică decît prevede proiectul privind indexarea pensiilor care a fost votat în Parlament în luna decembrie. Deputații democrați spun că vor cere concretizări de la Guvern pe marginea acestui subiect, transmite noi.md cu referire la IPN.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPPDA Alexandru Slusari, spune că, în formula anterioară, pensionarii care au pensia sub minimum de existență, ar fi trebuit să primească o indexare de 5% pe 1 aprilie și altă indexare de 5% la 1 octombrie.

Deputatul socialist Vasile Bolea spune că afirmațiile lui Alexandru Slusari nu corespund adevărului. Vasile Bolea a menționat că pensionarii vor beneficia de indexarea pensiei de două ori pe an. Potrivit lui, indexarea de la 1 aprilie va avea loc conform formulei care a existat în ultimii ani, reieșind din indicele prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar la 1 octombrie se va calcula media pe ultimele șase luni din anul respectiv.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi spune este vorba de aceeași indexare, doar că este împărțită în două. „Asta e ca și cum ai avea același salariu, dar l-ai primi de două ori pe lună”, a declarat Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public Moldova 1.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc afirmă că Guvernul, care a emis o hotărîre ce privește modificarea legii care se referă la indexarea pensiilor, urmează să-și prezinte în Parlament raportul de activitate pentru primele 100 de zile și atunci ministrul sănătății, muncii și protecției sociale urmează să explice ce prevede hotărîrea respectivă. „Respectiv, vom evalua împreună în ce măsură acea hotărîre de Guvern nu contravine proiectului de lege. În condițiile în care aceasta va veni în contradicție cu legea care a fost votată în decembrie, deja sînt procedurile de anulare, abrogare, de declarare neconstituțională”, a comentat democratul.

Guvernul a anunțat anterior că indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii trei ani. De indexarea de la 1 octombrie vor beneficia în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?