Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Încă o tentativă eșuată de alegere a unui spicher în Adunarea Populară

18 ian. 2022,, 22:15   Politică
2449 1

O nouă tentativă eșuată, astăzi, a 13-a la număr, de a alege un spicher al Adunării Populare de la Comrat, organul legislativ al autonomiei găgăuze, transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

După dezbateri și discuții în contradictoriu, care au durat cîteva ore, deputații au decis că următoarea ședință a legislativului local va avea loc la 25 ianuarie. Pînă atunci, deputații urmează să mai poarte negocieri pe marginea candidaturilor. Unii s-au declarat optimiști că la 25 ianuarie se va reuși alegerea unui spicher.

Observatorii locali spun că lupta pentru postul de președinte al organului legislativ s-ar da între două grupuri – cel al fostului spicher Dmitri Constantinov și cel din care face parte deputatul Victor Petrov, susținut de deputații fracțiunii socialiste și cei din tabăra nedeclarată a bașcanului Irina Vlah. Niciun grup nu are cele 18 voturi necesare pentru a putea alege spicherul. Experții spun că, la Comrat, criza politică are loc din cauza lipsei unui sistem politic bazat pe partide.

Majoritatea celor 35 de deputați găgăuzi sînt neafiliați politic. Bașcanul autonomiei este singura persoană care poate dizolva în două situații organul legislativ. Totuși, legile găgăuze prevăd că Adunarea Populară nu poate fi dizolvată timp de un an de la alegerea noii componențe. Actuala componență a fost aleasă în luna octombrie 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?