X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Încă o sesizare depusă la Curtea Constituțională privind creditul rusesc

27 apr. 2020,, 12:30   Politică
4848 2

Deputații de la Platforma DA au depus o sesizare la Curtea Constituțională ce vizează Acordul privind contractarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, ratificat săptămîna trecută de către Parlament. Opoziția consideră unele prevederi ale Acordului drept neconstituționale și solicită magistraților de la Înalta Curte să verifice acest lucru.

Opoziția parlamentară este nemulțumită, în special, de prevederea ce obligă Moldova să admită la concursuri publice și firme rusești, pentru realizarea proiectelor de infrastructură, pentru care era destinația inițială a creditului, dar și de lipsa unor prevederi clare privind soluționarea eventualelor litigii, scrie unimedia.info.

La rîndul său, premierul Ion Chicu a declarat, în Parlament, că prevederile Acordului nu aduc atingere securității economice, iar eventuale litigii nu pot fi examinate decît în instanțe internaționale recunoscute.

Totodată, șeful statului Igor Dodon afirmă că sesizările depuse la Curtea Constituțională sînt de ordin politic, opoziția fiind nemulțumită că banii vin anume din Federația Rusă. „Dacă era un împrumut de la orice altă țară, nimeni nu ar fi avut nicio întrebare”, a spus Igor Dodon.

Pe 23 aprilie 2020, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro, în baza unei sesizări depusă de un deputat din grupul pro-Moldova. Cauza în fond urmează a fi examinată la una dintre următoarele ședințe ale Înaltei Curți.


Amintim că, anterior, premierul Ion Chicu a declarat că în cazul în care țara noastră nu va beneficia de împrumutul din partea Rusiei, începînd cu lunile mai-iunie, nu se va mai putea asigura plata salariilor și pensiilor. La fel, și ajutorul pentru agenții economici, oferit de stat pe timpul pandemiei, ar putea fi oprit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?