Despre acest lucru a scris de Ina Șupac, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, expert la Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), pe pagina sa de socializare, relatează Noi.md.
Ea a menționat că săptămîna trecută, Consiliul Permanent al OSCE a decis să prelungească mandatul misiunii cu doar șase luni. În același timp, Moscova a condiționat continuarea activității Misiunii prin convocarea negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul "5+2" pînă la sfîrșitul anului 2023.
În același timp, este clar că înainte de sfîrșitul războiului Rusiei în Ucraina, reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană nu este posibilă.
În același timp, nici Chișinăul, nici Tiraspolul nu sînt interesați să pună capăt activității Misiunii OSCE în Moldova, deoarece ambele părți împărtășesc o dorință comună de a păstra pacea. În același timp, pentru a continua contactele oficiale la diferite niveluri, atît Chișinăul, cît și Tiraspolul au nevoie de un mediator echidistant, așa cum este Misiunea OSCE din 1993.
Printre riscurile închiderii Misiunii OSCE în Moldova, Ina Șupac a menționat: absența unui mediator acceptabil pentru ambele părți; încetarea întîlnirilor în formatul "1+1" (negociatorii politici de la Chișinău și Tiraspol); încetarea ședințelor grupurilor de lucru de la Chișinău și Tiraspol privind sănătatea, educația, protecția mediului, dezvoltarea infrastructurii rutiere și telecomunicațiile.
"Împreună, aceste trei puncte înseamnă că nu există nicio perspectivă de rezolvare a problemelor presante cu care se confruntă locuitorii obișnuiți din Transnistria", a subliniat ea.
Adăuga comentariu