X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În satul Roșietici și municipiul Soroca va fi organizată Ziua Internațională a Astronomiei

4 mai. 2022,, 21:30   Politică
3740 0

Pe data de 6 mai curent, în satul Roșietici raionul Florești va fi organizată „Ziua Internațională a Astronomiei”. La eveniment sunt așteptați doritori din toată Moldova, în special elevii de la instituțiile școlare din localitate și din întreg raionul, relatează Noi.md cu referire la realitatea.md.

Participanții vor avea posibilitatea să facă observații astronomice solare și respectiv nocturne realizate prin telescopul Dobson cu oglinda principală de 254 mm, telescop Maksutov cu oglinda principală de 104 mm, telescop refractor Sky-Watcher de 80 mm și un telescop solar Lunt de 80 mm

De asemenea, vor putea fi vizionate filme documentare și vor fi organizate concursuri cu premii. De asemenea, evenimentul va fi organizat și în municipiul Soroca pe data de 7 mai începînd cu ora 10:30.

La eveniment vor prezenți invitați din România și Universitatea Tehnică a Moldovei. Începînd cu ora 14.00 pînă la ora ora 16.00 specialiștii în educație astronomică Dorin Cozan de la Astroclubul „Pegas” din comuna Cotnari, județul Iași, Vicu Merlan de la Astroclubul „Vega” din municipiul Huși, din România și Vitalie Chistol, specialist științific al observatorului astronomic al UTM vor realiza prezentări teoretice de astronomie elevilor, cadrelor didactice și publicului interesat. Totodată în cadrul activității vor fi donate hărți astronomice pentru laboratoarele de fizică și pentru bibliotecile instituțiilor școlare participante la eveniment.

Nu în ultimul rînd, persoanele interesate vor putea observa prin instrumentele și accesoriile optice de astronomie principalele stele ale constelaților de primăvară din emisfera nordică, Luna, stele duble și obiectele cerești deep-sky (nebuloase, roiuri de stele şi galaxii), iar la îndrumarea specialiștilor în educație astronomică a celor două astrocluburi românești cît și a specialistului științific din cadrul observatorului astronomic al Universității Tehnice a Moldovei, elevii și persoanele interesate pot privi cu ochiul liber maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (limbaj popular: „stele căzătoare”).


Evenimentul va fi lansat oficial la ora 09:30, în cadrul căruia va fi semnat un memorandum de colaborare între comuna Roșietici, raionul Florești, Republica Moldova și comuna Cotnari, județul Iași, România. Tot în această zi, în intervalul 11.00-12.30 va avea loc crearea Asociației de Fotbal „Basarabia” Roșietici sub patronajul lui Vasile Lavric antrenor UEFA a PSG Franța și organizarea unui meci amical de fotbal pe terenul sportiv al Gimnaziului Roșietici. Totodată, fondatorii Asociației Obștești „Basarabia”, sponsorii acestui eveniment, vor dona echipelor de fotbal de băieți și fete, dar și antrenorilor Gimnaziului Roșietici echipamente sportive.

De asemenea, participanții la evenimentul din satul Roșietici vor avea parte de excursii organizate în valea satului, pe malul Răutului, la băștile din satul Roșietici, unde vor participa la sesiuni de fotografie în stil retro la Casa fotografului Zaharia Cușnir.

Același eveniment va fi organizat și pe data de 7 mai pe platoul din faţa Cetăţii din municipiului Soroca. Începînd cu ora 11.00 va avea loc lansarea rachetelor confecționate de elevii Centrului de Creație a Copiilor „Speranța”, municipiul Soroca. La fel ca și în satul Roșietici vor putea fi realizate observații astronomice. Bibliotecile și instituțiile de învățămînt vor beneficia de hărți astronomice.

Excursii vor fi organizate și la Soroca, la Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca, Lumînarea Recunoștinței unde pot realiza sesiuni de fotografie în grup și individuale.

În situaţia în care condiţiile meteorologice nu vor fi favorabile sau cerul nu va fi senin, observaţiile astronomice solare și nocturne vor fi amînate pentru o altă dată, fapt ce va fi cunoscut cu o zi înaintea evenimentului. Celelalte activități vor fi realizate conform programului indiferent de starea vremii.

Evenimentul este organizat la inițiativa Asociației Obștești „Orizonturi Rustice” din Bălți. Persoanele interesate și cadrele didactice pot să se înregistreze în prealabil la adresa de e-mail: asociatia.orizonturirustice@gmail.com.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?