X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

În relațiile dintre Rusia și Moldova a început o perioadă de "respect reciproc"

14 aug. 2021,, 11:26   Politică
4682 35

Legumele și fructele moldovenești sînt binevenite în Rusia, dar pacificatorii și muniția vor rămîne deocamdată pe loc.
Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale din Rusia, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, sînt mulțumiți de discuțiile pe care le-au avut recent.

Potrivit lui Dmitri Kozak, părțile au convenit asupra cooperării și dialogului cu privire la problemele îngrijorătoare, dar relațiile ar trebui să fie constructive.

"Rusia este gata să ajute Moldova, dar în mod reciproc avantajos, nu în detrimentul intereselor naționale ale Federației Ruse", a subliniat el.

Desigur, a fost discutată și problema rezolvării situației din Transnistria. După cum a scris Maia Sandu pe canalul său Telegram, Moldova intenționează să "reia procesul de soluționare a conflictului exclusiv prin mijloace pașnice, politice și diplomatice în cadrul platformelor de negociere existente, respectînd suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre în cadrul granițelor sale recunoscute internațional".

Potrivit lui Dmitri Kozak, soluționarea conflictului transnistrean este o problemă internă a Moldovei, dar Rusia este gata să contribuie la aceasta. El a mai spus că Maia Sandu l-a asigurat de dorința autorităților țării de a face totul pentru a evita blocada Transnistriei, unde locuiesc și cetățenii ai Moldovei.


Vladimir Bruter, expert la Institutul Internațional de Studii Umanitare și Politice, consideră că discuțiile au avut un caracter informativ:

”Mai degrabă, au fost consultări cu privire la modul în care părțile văd relațiile în continuare. În acest sens, ele au fost destul de constructive. În ceea ce privește acțiunile ulterioare, din interviul lui Kozak este evident că acesta a transmis Chișinăului toate informațiile pe care a vrut să le transmită și acum este rîndul părții moldovenești să răspundă. Dacă ea vrea să fie prieteni, vom fi prieteni, dacă ea vrea progres în probleme importante pentru ea, acest lucru este posibil, dar în bază bilaterală, dacă Moldova crede că poate rezolva unele probleme în detrimentul Rusiei, atunci acest lucru nu se va întîmpla”, a spus expertul.

”Cred că Sandu va continua să urmeze o politică pro-occidentală încrezătoare, dar în același timp va fi în relații moi și cu Rusia. Ea a spus în repetate rînduri că este gata să colaboreze cu Moscova, dar stabilește ca condiții retragerea armatei ruse, scoaterea muniției și soluționarea problemei transnistrene. Este foarte greu să găsești un consens într-un astfel de nod de contradicții. Cel puțin, în prima etapă va fi o perioadă de "respect reciproc", vor exista unele negocieri, încercări de a găsi soluții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?