X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

În Parlament va fi instituită Comisia de control a finanțelor publice

30 mai. 2018,, 18:30   Politică
2687 0

Parlamentul urmează să instituie o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi.

Noua comisie se va numi Comisia de control a finanțelor publice și urmează a fi funcțională din următoarea legislatură parlamentară. Inițiativa aparține președintelui Parlamentului Andrian Candu, a fost examinată și susținută de majoritatea deputaților, în I lectură.

Noile prevederi introduc un nou concept, cel de audit extern și presupun că Comisia de control al finanțelor publice va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit. De asemenea, va examina rapoartele anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate, va controla examinarea petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public.

Proiectul mai prevede că Parlamentul va audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.

De asemenea, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.


Comisii de control al finanțelor publice există în mai multe instituții parlamentare europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?