X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

În Parlament va fi creată o Comisie specială privind reforma constituțională

22 apr. 2021,, 16:26   Politică
2619 2

Fracțiunea PSRM va propune Legislativului crearea Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea proiectelor de lege privind reforma constituțională. Proiectul de hotărîre cu privire la constituirea unei asemenea comisiei a fost discutat în Comisia juridică, numiri și imunități.

”Statul are nevoie de o revizuire a legislației în domeniul constituțional. Posibil să venim și cu un proiect de modificare a Constituției Republicii Moldova”, a declarat președintele comisiei juridice, Vasile Bolea, unul din autorii proiectului.

Reforma constituțională va urmări modificări la legislație ce urmează să înlăture blocajele politice în relațiile dintre Președinte – Guvern – Parlament, să combată traseismul politic. De asemenea, comisia ar putea examina și inițiativele lansate de Igor Dodon cu privire la reducerea numărului de deputați, trecerea la forma de guvernare prezidențială.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat, în ajun, la postul de televiziune NTV Moldova, că reforma constituțională lansată în mandatul său de președinte al țării trebuie să fie dusă pînă la capăt. Președintele PSRM a menționat că deputații socialiști vor propune în Parlament crearea unei astfel de comisii, după ce actualul șef al statului, Maia Sandu, a ordonat dizolvarea Comisiei privind reforma constituțională, creată prin decretul președintelui Igor Dodon, în vara anului 2020.

Comisia parlamentară urmează să se consulte cu experții în drept constituțional, mediul academic, alte instituții. Din comisie for face parte 15 deputați.


Deputatul Platformei DA Dinu Plîngău a criticat decizia și a menționat că este îngrijorătoare această inițiativă. „O chestiune îngrijorătoare este o decizie care are menirea să bulverseze situația socială-politică din Republica Moldova. Condamnăm acestă decizie. Este butaforică în contextul în care avea un aviz din parte Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului”, a adăugat Dinu Plîngău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?