Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova va fi eliminat serviciul militar obligatoriu

20 mar. 2018,, 12:39   Politică
24763 3

Republica Moldova va renunța la serviciul militar obligatoriu și va avea doar militari angajați prin contract, informează Noi.md.

Inițiativa aparține democraților și va fi pusă în aplicare treptat, astfel că, în decurs de doi ani, tinerii vor fi scutiți de povara recrutării obligatorii în forțele armate.

„Am luat decizia politică de a se renunța în Moldova la serviciul militar obligatoriu, acest lucru va fi realizat treptat. În doi ani numărul tinerilor recrutați pentru armată va scădea, pînă se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu. Guvernul va rezolva toate problemele legate de logistică. Ne dorim să creăm o armată modernă mult mai bine dotată cu soldați profesioniști” , a declarat astăzi liderul PD, Vlad Plahotniuc.

Conform reformei inițiate de guvernare, în toamna anului 2018, vor începe primele reduceri de personal în cadrul Armatei, iar în locul recruților vor fi angajați militari profesioniști, în bază de contract.

Liderul democraților a menționat că această reformă nu mai poate fi amînată dacă Moldova își dorește cu adevărat o armată puternică, bine pregătită și dotată corespunzător.


„Am primit mai multe semnale care vizau condițiile pe care armata noastră le poate oferi tinerilor recruți - condiții insuficiente pentru un trai decent pe toată perioadă desfășurării serviciului militar. Am primit și semnale precum că unii tineri plătesc sume mari de bani pentru a scăpa serviciul militar. Pe moment, serviciul militar îl doar cei care nu au posibilitate să plătească acești bani. Sînt cazuri grave, ele trebuie oprite odată și pentru totdeauna”, a adăugat Plahotniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?