X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

În Găgăuzia au fost contestate în instanță rezultatele alegerilor bașcanului

5 iul. 2019,, 11:15   Politică
3512 3

În Găgăuzia, au fost contestate în instanță rezultatele alegerilor bașcanului, care, potrivit datelor preliminare, au fost cîștigate cu o victorie convingătoare de Irina Vlah, fiind realeasă pentru un al doilea mandat.

Potrivit Nokta.md, plîngere la Curtea de Apel a fost depusă de fostul candidat la alegerile bașcanului Gagauziei, Serghei Cimpoieș.
"Eu cred că alegerile au fost ilegale, nu a fost o prezență suficientă la vot, există întrebări privind listele", a spus el. Anterior, Cimpoieș a declarat că nu se va adresa în judecată, totuși, așa cum a explicat într-un interviu acordat corespondentului site-ului nokta, el "a înțeles că nu vrea să devină un complice al nelegiuirii".

Duminica trecută, 30 iunie, au avut loc alegerile bașcanului Găgăuziei. Potrivit rezultatelor preliminare, victoria a fost cîștigată de Irina Vlah, care a acumulat 92% din voturi. Serghei Cimpoieș, conform datelor CEC, a primit 7,27% din voturi, Ivan Burgudji - 0,89%, iar Dmitri Manol - 0,64%. În alegeri, 40% din secțiile de votare au prelungit orarul de muncă de la 15 minute pînă la 1 oră, iar CEC-ul din Găgăuzia a anunțat datele privind prezența la vot după ora 22:00. Potrivit CEC, rata de participare la vot a fost de 50,35%, în timp ce, potrivit candidatului Dmitri Manol, la urne s-au prezentat 48% dintre alegători, iar conform misiunii Pilgrim-Demo de observare a alegerilor, la 20:30, prezența la vot a fost de 46,6%.

Potrivit art. 108 din Codul electoral al Găgăuziei, în termen de zece zile de la primirea documentelor de la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Curtea de Apel Comrat le revizuiește și emite una din următoarele hotărîri: recunoaște alegerile care au avut loc drept conforme cu legea și recunoaște ca fiind valabil mandatul șefului Găgăuziei; recunoaște eșuarea alegerilor anterioare; recunoaște alegerile care au avut loc ca fiind invalide.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?