Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

În ce moment Curtea Constituțională a devenit o jucărie în mîinile autorităților?

31 iul. 2019,, 13:10   Politică
2556 1

Curtea Constituțională a Moldovei a devenit o jucărie în mîinile autorităților în decembrie 2013, cînd a recunoscut că Declarația de independență a Republicii prevalează în raport cu Constituția țării.

Această opinie a fost exprimată de fostul președinte al Curții Constituționale a Moldovei, Viktor Puşcaş, într-un interviu pentru postul TV NTV-Moldova, relatează Noi.md

„Fluctuații mari” au început atunci cînd Curtea Constituțională a început să devieze de la propriile decizii, de la practicile și procedurile proprii. Acest lucru s-a întîmplat în decembrie, 2013, cînd judecătorii Curții Constituționale au recunoscut că Declarația de independență a RM este prevalentă în raport cu Constituția. Ce-i drept, a existat o singură opinie deosebită a unui judecător, care a declarat că Declarația de independență nu poate fi recunoscută ca fiind prevalentă faţă de Constituție, întrucît există articolul 7 din Constituție, care prevede că nici o lege, nici un singur act juridic nu are forță juridică dacă contravine normelor Constituției. Aceasta este problema", a spus Victor Puşcaş.

„Drept urmare, în locul Constituției a fost creat un bloc constituțional. Acum nu avem o Constituție, ci un bloc constituțional, ca în Franța. Am luat un precedent, apropo, de la Consiliul Constituțional al Franței și l-am introdus în Moldova, ceea ce contrazice doctrinei naționale a dreptului și contrazice sistemul național de drept. Sîntem doar o familie romano-germanică, nu o familie anglo-saxonă, așa cum a făcut CC și a introdus un precedent în practica sa - acest lucru este greșit ”, a subliniat fostul președinte al CC din Moldova.

El a amintit că toate „fluctuațiile mari” au început atunci după venirea noului complet al CC. „Cadrele rezolvă probleme. Dacă indivizii respectă buchea legii și a Constituției, nu vor face asta niciodată. Dar judecătorii au abandonat atunci procedurile de la CC şi după asta a început declinul”, a spus Viktor Puşcaş.


„A fost creată o majoritate parlamentară. În interesul cui s-a creat? Constituția nu prevede nici măcar un astfel de cuvînt „majoritate parlamentară”. Nu există așa ceva. Acest lucru a fost făcut de Curtea Constituțională. Sau a creat dreptul de control preliminar. A făcut-o CC. Cea mai recentă lege electorală. CC a recunoscut că sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai devreme de un an înainte de alegeri, iar acest lucru se aplică numai pentru următoarele alegeri ordinare, și nu pentru cele anticipate. Cui a ajutat Curtea Constituțională?”, a întrebat retoric ex-președintele CC, amintind că în Ucraina, unde exista un sistem electoral mixt, s-a decis revenirea la sistemul electoral proporțional, cînd numai partidele și candidații independenți participă la alegerile dintr-o circumscripţie națională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?