Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ministerul rus de Externe: Politica Chișinăului în Transnistria este "distructivă"

23 iul. 2018,, 18:11   Politică
4281 7

Viceministrul rus de Externe Grigori Karasin consideră misiunea de pacificare pe Nistru drept un exemplu pentru alte conflicte înghețate din regiune.

Diplomatul a făcut aceste declarații în ajunul celei de-a 26-a aniversări de la introducerea misiunii de pacificare la Nistru.

În opinia lui Karasin, misiunea rusă de pacificare la Nistru și-a demonstrat eficiența în timp, deoarece pe durata a 26 de ani conflictul a rămas înghețat și nu au existat faze de escaladare a ostilităților, notează Kommersant.

„Această misiune merită să fie inclusă în cărțile despre asigurarea securității în zonele de conflict. În acești ani nu au avut loc escaladări și nu au murit oameni ”, a spus Grigorii Karasin.

Diplomatul rus a menționat că Moscova se mîndreşte cu rezultatele acestei misiuni de pacificare. Karasin a mai adăugat că instituția pe care o reprezintă este nemulțumită de poziția Chișinăului față de militarii ruși care staționează în stînga Nistrului.


„Noi constatăm o poziție distructivă din partea Chișinăului. Anul trecut nu s-a dorit celebrarea a 25 de ani de la instaurarea misiunii de pacificare la Nistru, iar anul acesta au fost mai multe tentative ale Moldovei de a limita prezența militară rusă cum ar fi Rezoluția ONU din 22 iunie”, a subliniat Karasin fără a menționa că Rezoluția ONU nu vizează trupele de pacificare, ci Grupul Operativ de trupe rusești (OGRV).

Amintim că, pe 22 iunie, cu 64 de voturi pro, 15 împotrivă și 83 de abțineri, Adunarea Generală a ONU a adoptat proiectul rezoluției înaintate de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Moscova a cerut amînarea examinării, fapt refuzat de către Adunarea Generală a ONU.

La 10 iulie, Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii în una civilă cu mandat internațional.

Situația trupelor ruse din stînga Nistrului a fost discutată și la Summitul NATO de la Bruxelles din acest an.

Misiunea de pacificare la Nistru a fost introdusă la 29 iulie 1992 după semnarea unui Acord de încetare a focului între președinții de atunci ai republicii Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?