Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În 72 de ore ne putem aștepta la căderea Guvernului

6 noi. 2019,, 23:14   Politică
8332 6

Deși se arată nemulțumit de activitatea unor ministere din cadrul Executivului, președintele țării, Igor Dodon, își dorește ca actuala majoritate parlamentară să-și finalizeze mandatul.

Totodată, șeful statului susține că în 72 de ore, Guvernul Sandu ar putea să cadă, în contextul în care deputații nu vor susține inițiativa prim-ministrei privind modificarea legii la Procuratura Generală, asupra căruia astăzi Guvernul și-a asumat răspunderea.

„În calitate de președinte, mi-aș dori ca actuala guvernare să-și continuie activitatea, chiar dacă sînt nemulțumit de activitatea Guvernului. Am înțeles că PSRM a convocat mîine ședința fracțiunii, unde urmează să se discute care va fi poziția mai departe. Cel mai probabil, în zilele următoare vor convoca și ședința Consiliului Republican. Am văzut declarația colegilor socialiști că ei nu vor susține această abordare, ca prim-ministrul să-și asume responsabilitatea, contrar normalor legale, constituționale, pentru numirea procurorului general”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

În acest sens, potrivit Constituției, după asumarea responsabilității de către Guvern și după înregistrarea proiectului la Parlament, în termen 72 de ore urmează ca Guvernul să prezinte în plenul Parlamentului respectivul proiect pentru ca deputații să voteze pentru sau împotriva.

„În trei zile, fie Guvernul cade, fie funcționează în continuare. Faptul că doamna prim-minstră a mers la acest pas denotă o situație foarte interesantă, deoarece putea să discute acest subiect cu partenerii din alianță. În acordul semnat între PSRM - ACUM este scris foarte clar care este procedura de înaintare a candidaturii la Procuratura Generală. În opinia mea, PSRM nu poate să accepte așa ceva. Această decizie poate să ducă la căderea Guvernului. Atunci mă întreb de ce Guvernul a mers la acest risc?”, a menționat Dodon.


Șeful statului a mai adăugat că mîine, 7 noiembrie, convoacă la Președinție toți ambasadorii acreditați pentru a discuta situația politică creată, „deoarece există riscul ca Guvernul să cadă și săajungem la alegeri parlamentare anticipate”.

UNIMEDIA amintește că ministra Justiției a declarat că va emite un ordin pentru anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general. Potrivit ministrei, un membru al comisiei de evaluare a oferit un punctaj disproporționat în procesul de evaluare a candidaților pentru funcția de procuror general.

În cadrul ședinței Guvernului de astăzi, 6 noiembrie, au fost aprobate modificări la Legea Procuraturii. Astfel, prim-ministrul va fi cel care va înainta o listă scurtă de candidați către Consiliul Superior al Procurorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?