Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

IJC critică votul din Parlament privind introducerea sintagmei „limba română” în Constituție

9 mar. 2023,, 21:53   Politică
3641 0

Reprezentanții Institutului Justiției Constituționale consideră că votarea proiectului de lege organică prin care se înlocuiește sintagma „limba moldovenească” cu „limba romînă”, inclusiv în Constituție, reprezintă o sfidare a legii supreme a Republicii Moldova.

Membrii asociației obștești, din care fac parte foști judecători ai Curții Constituționale, califică votul din Parlament drept o amenințare la regimul constituțional al statului de drept Republica Moldova. Ei chemă autoritățile centrale ale statului să-și desfășoare activitatea sa în strictă conformitate cu Constituția Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Institutului Justiției Constituționale, Victor Pușcaș, ex-președinte al Curții Constituționale, a declarat că nicio decizie a oricărui organ de stat nu poate fi contrară Constituției. Parlamentul poate revizui Constituția țării numai în conformitate cu procedurile stabilite expres de Constituție. Pe 2 martie, prin adoptarea acelui proiect de lege, legislativul a comis o deviere de la norma constituțională.


„Parlamentul a ajuns la concluzia că poate, printr-un mijloc tehnic, să introducă modificările respective în toată legislația. Și în proiectul de lege se dau împuterniciri Agenției Resurse Informaționale și Juridice să asigure introducerea modificărilor în toate actele normative. În comunitatea juridică din Republica Moldova sînt cîțiva juriști care socot că a fost găsită o modalitate simplă fără a petrece referendum, fără a acumula 67 de voturi, adică două treimi cu care se introducă modificările în Constituție. Dar majoritatea comunității juridice din Republica Moldova este categoric împotriva acestei metode de modificare a Constituției”, a menționat Victor Pușcaș.

În opinia sa, rădăcinile acestor încălcări se află în hotărîrea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, cînd s-a recunoscut că „preambulul Declarației de Independență contravine conținutului normativ al Constituției”. Potrivit lui, anume Curtea a format blocul constituțional înlocuind preambulul Constituției cu Declarația de Independență. În opinia sa, aceasta este ceva ieșit din comun.

Pavel Midrigan, membru al Institutului Justiției Constituționale, a declarat că pe parcursul a 30 de ani societatea moldovenească se tot războiește. Se schimbă guvernările, care tot fac promisiuni, dar un șir de probleme așa și rămîn nesoluționate. „Noi nu am venit să criticăm guvernarea. Noi am venit să ne adresăm către cetățeni, pentru că de votul și de poziția civică a cetățenilor depinde mersul de mai departe al statului Republica Moldova”, a spus Pavel Midrigan.

Potrivit lui, Parlamentul este un organ reprezentativ și trebuie să existe o conlucrare între majoritatea parlamentară și opoziție. Trebuie să existe discuții constructive pentru a veni cu soluții bune, iar în țară să fie ordine, să fie un stat de drept, cu legi respectate de către toți, începînd cu președintele țării și terminînd cu simplii funcționari.

42
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?