X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Igor Dodon a propus ca evenimentele din cadrul UEEA să se desfăşoare la Chişinău

29 mai. 2019,, 13:37   Politică
1575 1

Preşedintele Igor Dodon a propus ca evenimentele din cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) să fie desfăşurate la Chişinău.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat în discursul său la şedinţa Consiliului Suprem al UEEA, care se desfăşoară miercuri la Nur-Sultan.

El a menționat că în anul 2018 comerțul Moldovei cu țările Uniunii Economice Eurasiatice a crescut cu 10%, iar în ianuarie-martie curent – cu 3,4%.

Președintele a recunoscut că, în general, aceştia sunt indicatori destul de buni, dar „creșterea schimburilor comerciale se datorează în principal creșterii importurilor din țările UEEA în Moldova”.

„Importul de mărfuri din țările Uniunii Economice Eurasiatice în Moldova este de aproape 3 ori mai mare decât exportul de produse moldovenești pe piețele țărilor UEEA. Aceste cifre arată că partenerii noștri sunt foarte activi în comerțul cu Moldova, iar republica deocamdată nu își utilizează pe deplin potențialul de export. Dar noi avem acest potenţial. În primul rând, e vorba de un mare potențial de export al producţiei agroalimentare”, a declarat Dodon.

Potrivit lui, statutul de ţară observatoare permite Moldovei „să studieze mai bine cerințele privind calitatea producţiei, normele fitosanitare și alte norme ce funcţionează în cadrul UEEA”.

„Intenționăm să folosim la maximum avantajele cooperării comerciale și economice cu țările Uniunii Economice Eurasiatice. Moldova, ca stat observator, este interesată ca cetățenii și cercurile sale de afaceri să poată primi informații „din prima sursă” și să poată participa direct la diferite dialoguri eurasiatice. Prin urmare, propun să organizăm evenimente aparte ale Comisiei Economice Eurasiatice la Chișinău”, a declarat Președintele.

Printre activitățile din cadrul UEEA, care ar putea avea loc la Chișinău, el a numit „desfăşurarea unui nou dialog de afaceri cu reprezentanţii comunităţii de afaceri din țările UEEA, la care ar putea participa și businessul din Moldova”.

„Ar putea fi un forum privind interacțiunea Uniunii Economice Eurasiatice cu țările terțe cu care au fost semnate memorandumuri și acorduri. Printre aceste țări se numără Mongolia, China, Singapore, Peru, Vietnam, Grecia și multe altele. Cercul țărilor care cooperează și doresc să coopereze cu UEEA se extinde. De aceea, în opinia mea, schimbul de opinii, de experiență și de perspective ale interacțiunii țărilor terțe cu Uniunea Economică Eurasiatică ar fi util tuturor părților discuției, inclusiv pentru RM. Moldova este cunoscută pentru ospitalitatea sa și este gata să ofere o platformă pentru organizarea unui astfel de forum la Chișinău în anul viitor”, a subliniat Dodon.

În opinia sa, participarea în calitate de stat observator ar putea fi mai eficientă, dacă Guvernul Republicii Moldova s-ar implica activ în acest proces.

„Dar din cauza situației politice interne legate de pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare, am fost nevoiţi să ne realizăm statutul de observator în primul rând prin forțele echipei prezidențiale. Sunt sigur că problemele noastre politice interne vor fi rezolvate, iar noul Guvern al Moldovei va coopera activ cu organele de lucru ale UEEA”, a spus Dodon.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, anul trecut, premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul nu va finanța nicio activitate în cadrul UEEA, deoarece documentele privind acordarea statutului de observator pentru Republica Moldova în această Uniune nu au fost ratificate de Parlamentul RM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?