COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7837
Criza energetică stiri: 514

Ignatiev: Tiraspolul e gata chiar mâine să organizeze negocieri în formatul 5+2

8 oct. 2021,, 19:10   Politică
4120 1

Tiraspolul este, în principiu, gata "chiar mîine" să organizeze o întrevedere în formatul "5+2" şi consideră că asemenea întîlniri "nu ar trebui să aibă loc o dată pe an în zilele de sărbătoare, ci de şase ori pe an".

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la mass-media din regiune, acest lucru a fost anunţat, ieri, de şeful Ministerului de Externe din Transnistria, Vitali Ignatiev, în urma vizitei la Tiraspol a preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ann Linde, transmite Știri.md.

Potrivit lui, formatul "5+2" este "o platformă de lucru, un loc pentru rezolvarea problemelor şi în cadrul acestui format există acorduri care pînă în prezent nu au fost îndeplinite".

"Situaţia este una negativă: Chişinăul distruge acordurile, încearcă să distrugă procesul de negociere în sine, nu intenţionează să ajungă la un acord în cadrul prevederilor existente, ci încearcă să utilizeze acţiuni unilaterale. Toate acestea duc la o escaladare a tensiunii.

Am avertizat despre acest lucru colegii din OSCE. În opinia mea, perspectivele pentru formatul "5+2" sînt vagi. Văd că partea moldovenească face totul pentru a perturba viitoarea întrevedere", a spus Ignatiev.


El a spus că, în cadrul întrevederii cu Ann Linde a fost abordat şi subiectul eliminării muniţiei ruseşti din depozitele de la Cobasna.

"Acest subiect rămîne a fi deschis: ne amintim cu toţii de vizita la Tiraspol şi Chişinău a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, (în 2019 - "I."). Dacă Chişinăul vrea să se ocupe de acest subiect, atunci să-şi formuleze clar intenţiile. Nu poţi pur şi simplu să elimini aceste muniţii.

Ele trebuie procesate, pentru aceasta avem nevoie de capacităţi tehnologice. Va apărea şi subiectul comunicaţiilor, aerodromului de la Tiraspol. Există multe întrebări dificile aici. Dar nu vedem acţiuni concrete din partea Moldovei pentru a discuta în mod substanţial acest lucru", consideră principalul negociator transnistrean.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X