X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Hotărîrea privind controlul constituționalității PP „Șor”, publicată în Monitorul Oficial

11 noi. 2022,, 13:50   Politică
3137 0

Hotărîrea de Guvern privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor”, din 9 noiembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial. În acest mod, au fost îndeplinite cerințele pentru ca proiectul să fie examinat de Curtea Constituțională, după ce, ieri, 10 noiembrie, instituția a restituit sesizarea.

Curtea Constituțională a restituit sesizarea privitor la verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”, pentru lichidarea neajunsurilor, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Examinînd respectarea, în prezenta cauză, a condițiilor de formă a unei sesizări, la etapa primirii acesteia, stabilite de articolul 39 din Codul jurisdicției constituționale, Președintele a constatat că sesizarea a fost depusă ca urmare a adoptării Hotărîrii Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022. Condițiile intrării în vigoare a Hotărîrilor Guvernului sînt stabilite de articolul 102 alin. (4) din Constituție. Acest articol prevede că „Hotărîrile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de Prim-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Nepublicarea atrage inexistența hotărîrii sau ordonanţei””, scrie într-un comunicat al Curții Constituționale.

Reamintim că miniștrii a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, 9 noiembrie, proiectul hotărîrii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului Șor.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sînt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de pînă acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.


„La toate scrutinele la care a participat, Partidul Șor a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală. Mai mult, acțiunile de finanțare ilegală capătă proporții tot mai mari față de ceea ce a fost în trecut, partidul fiind investigat chiar și în prezent în cadrul unor cauze penale privind finanțarea ilicită venită din partea unui grup criminal organizat, dar și pentru sprijinul larg de care a beneficiat și beneficiază acest partid din partea serviciilor secrete ale Federației Ruse”, a menționat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

7
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?