X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Hotărîrea luată de PA în privința înregistrărilor video din fostul sediu PDM

24 iun. 2020,, 16:39   Politică
3322 6

Procuratura Anticorupție anunță că a examinat denunțul depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță prin care cereau investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezumă că ar fi fost bani.

PA susține că a examinat materialele acumulate în cadrul procesului penal și a decis neînceperea urmăririi penale „pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni”.

„În cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”, se arată în comunicatul PA.

Procuraturii spun că dacă vor apărea informații sau probe relevante ce ar afecta temeinicia soluției adoptate, hotărîrea de neîncepere a urmăririi penale poate fi revăzută și, după caz, procesul penal poate fi reluat.

„În context, reiterăm, cît de nepopulare ar fi deciziile Procuraturii, ele și în continuare vor fi bazate pe adevărul judiciar stabilit prin mijloace probatorii exhaustiv prevăzute de lege și nu pe presupuneri, vor fi întemeiate și motivate doar pe circumstanțe de fapt și de drept stabilite cu certitudine și apreciate obiectiv, și nepărtinitor. Astfel, ca urmare a analizei circumstanțelor faptice și aprecierii, în baza raționamentelor de ordin juridic, a probelor administrate, respectivul proces penal a fost clasat. Despre hotărîrea adoptată, Procuratura Anticorupție a înștiințat autorii denunțurilor, fiindu-le explicat modul şi termenul de contestare a ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale”, mai scrie instituția.


Amintim că, în baza celor două denunțuri, procurorii au inițiat un proces penal, în cadrul căruia au fost examinate inclusiv secvențele prezentate pe 5 iunie 2020 de deputații Iurie Reniță și Lilian Carp cu privire la acțiunile pretins ilegale ale lui Dodon, dar și scrisoarea anonimă cu așa-zisele „chitanțe” pentru bani.

PA susține că ambii denunțători au fost audiați, atît Năstase, cît și Reniță, iar autorul anonim al pretinselor „chitanțe” nu a răspuns citației de a se prezenta cu detaliile promise în presă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?