X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Hogan: Plahotniuc nu mai are șanse de a reveni în SUA

19 iul. 2021,, 17:59   Politică
2849 1

Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova în 2019 și s-a aflat mai bine de un an pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, nu mai poate reveni în această țară.

De la începutul anului trecut noi am impus sancțiune și Vladimir Plahotniuc nu mai are șanse de a reveni în SUA, pur și simplu din cauza participării lui în corupție masivă”, a declarat ambasadorul SUA, Dereck Hogan pentru Europa Liberă.

„Organele de drept din Moldova au șanse să-l readucă, dar este important ca procuratura, justiția și toate organele de drept să facă tot posibilul să tragă la răspundere toate persoanele care au participat la corupția masivă, inclusiv pe domnul Plahotniuc”, a spus Hogan.

Diplomatul, aflat la final de mandat în țara noastră, spune că Moldova este în stare să recupereze banii din „miliardul furat”, iar partenerii externi vor oferi tot sprijinul necesar în acest sens.

„Avem exemplul cu Marea Britanie (n.n. Întoarcerea în bugetul statului a unei sume impunătoare de bani, confiscată de pe conturile lui Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, pe motiv că nu a putut demonstra proveniența acesteia) și SUA și procuratura lucrează pe acest moment, la fel. Este important să înțelegem că organele de drept trebuie să facă toată procedura necesară pentru a primi suportul nostru și al partenerilor de dezvoltare”, a mai spus Hogan.


Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, cînd Guvernul Filip și-a anunțat demisia. Liderul PD de atunci scria că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, dar nu a mai revenit în țară.

Mai bine de un an, oligarhul fugar s-a aflat pe teritoriul Statelor Unite, unde a solicitat și azil politic, cerere respinsă însă de autoritățile acestui stat.

În pragul alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Plahotniuc a părăsit SUA și a ajuns în Turcia, iar unii analiști au calificat decizia una necesară „pentru a nu asocia candidata Maia Sandu, sprijinită de partenerii externi în cursa prezidențială, cu prezența lui Plahotniuc pe teritoriul SUA”.

Deși organele de drept ale Republicii Moldova a solicitat informații și extrădarea lui Plahotniuc, acestea au rămas deocamdată fără vreun răspuns, Plahotniuc aflîndu-se, potrivit mai multor surse, în partea controlată de Turcia a Ciprului, zonă „unde nu te ajunge justiția”, spun experții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?