Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Guvernul, împotriva reducerii numărului de deputați

26 iul. 2019,, 16:30   Politică
2401 3

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 26 iulie, avizele la proiectele hotărîrilor Parlamentului pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției privind revocarea deputaților și respectiv reducerea acestora de la 101 la 61.

În opinia guvernului, propunerea legislativă vizînd reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 deputați „nu este judicioasă avînd în vedere că nota informativă nu conține informații în privința aspectelor care ar justifica necesarul numărului de 61 deputați”.

Guvernul mai notează că „Constituția adoptată la 29 iulie 1994 a statuat formarea Parlamentului Republicii Moldova din 101 deputați”. La stabilirea numărului actual de parlamentari s-a ținut cont de factori precum „mărimea statului, numărul populației, forma de guvernămînt, structura de stat, numărul de unități administrativ-teritoriale și de statele cu populații similare”.

Este necesar de a analiza dacă prin aplicarea acestor modificări „se va asigura eficientizarea activității Parlamentului, funcționalitatea organelor sale de lucru și ale serviciilor proprii ale acestora”, se spune în aviz.

În avizul la inițiativa de a forma un grup de lucru pentru modificarea Constituției în sensul introducerii posibilității de a revoca deputații care nu și-ar îndeplini „corespunzător atribuțiile”, se spune că adoptarea unui asemenea proiect „nu ar fi în spiritul prevederilor Hotărîrii Curții Constituționale nr. 8 din 19 iunie 2012, recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și al dezideratului integrării europene a Republicii Moldova”. În document se face trimitere la Comisia de la Veneția care afirmă că „principiul constituțional de bază care interzice mandatul imperativ sau orice altă formă de retragere politică a mandatelor reprezentanților trebuie să prevaleze ca piatră de temelie a constituționalismului democratic european”.


La 24 februarie 2019, concomitent cu alegerile parlamentare, a avut loc un referendum republican consultativ, organizat la inițiativa PDM, la care cetățenii au fost întrebați dacă sînt de acord cu reducerea de la 101 la 61 a deputaților și demiterea lor atunci cînd nu-și îndeplinesc corespunzător funcțiile. Majoritatea participanților la referendum au votat „pentru”, rezultatele fiind validate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?