X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Guvernul dă undă verde reformei sistemului universitar: Ce instituții vor fi comasate

13 iul. 2022,, 16:32   Politică
3961 0

Proiectul care prevede reforma instituțiilor de învățămînt superior prin comasarea mai multor universități și institute de cercetare a fost aprobată de Guvern, transmite jurnal.md.

Astfel, instituțiile vor fi reorganizate în felul următor:

Universitatea de Stat din Moldova va absorbi: Academia de Administrare Publică; Biblioteca Științifică „Andrei Lupan”; Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”; Institutul de Fizică Aplicată; Institutul de Chimie; Institutul de Ecologie și Geografie; Institutul de Zoologie; Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice; Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie; Institutul de Filologie Romînă „Bogdan Petriceicu Hasdeu”; Institutul de Istorie; Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor; Institutul de Geologie și Seismologie; Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”.

Universitatea Tehnică a Moldovei va absorbi: Universitatea Agrară de Stat din Moldova; Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”; Institutul de Energetică; Institutul de Microbiologie și Biotehnologie.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va absorbi: Universitatea de Stat din Tiraspol; Institutul de Științe ale Educației; Institutul de Formare Continuă.


Academia de Studii Economice va absorbi: Institutul Național de Cercetări Economice.

Totodată, în termen de 6 luni urmează să fie pregătită și fuzionarea Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne cu Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Proiectul aprobat astăzi de Guvern prevede că drepturile şi obligaţiile persoanelor juridice absorbite trec integral la persoana juridică absorbantă, inclusiv drepturile și obligațiile care țin de gestiunea bunurilor instituțiilor absorbite.

Personalul salariat din instituțiile absorbite va fi transferat la instituțiile publice absorbante, asigurîndu-se integrarea acestora în cadrul instituțiilor respective. În cazul imposibilității transferului unor salariați, disponibilizarea se va efectua în conformitate cu legislația muncii. Cheltuielile de disponibilizare a personalului persoanelor juridice absorbite vor fi asigurate din contul și în limitele mijloacelor financiare ale acestora.

Studenții înmatriculați conform programelor de studii superioare de licență, master și doctorat ale instituțiilor de învățămînt superior absorbite vor fi transferați în cadrul instituțiilor de învățămînt superior absorbante, la aceleași programe de studii superioare și cu aceleași taxe de studii, stabilite anterior. Transferul studenților de la instituțiile de învățămînt superior absorbite se va realiza pînă la 25 august 2022. Pînă la transferarea studenților înmatriculați conform programelor de studii superioare respective la instituțiile absorbante nu se va percepe nicio taxă de studii pentru anul academic 2022-2023.

„Sistemul de învățămînt se confruntă în ultimele decenii cu o serie de probleme, printre care scăderea bruscă a numărului de elevi și studenți, nivel ridicat de abandon școlar, în special în rîndul elevilor/studenților din familii vulnerabile, număr mare de universități mici susținute din bugetul de stat și, prin urmare, o utilizare ineficientă a banului public. Prea multe instituții de învățămînt superior concurează pentru numărul de studenți în scădere”, susțin autorii proiectului.

În argumentarea reformei, se mai menționează că fiecare instituție de învățămînt superior este obligată să dispună de o infrastructură administrativă și didactică proprie, și că fiecare dintre aceste instituții au nevoie de un număr similar de rectori, prorectori, decani, prodecani, indiferent dacă au 200 de studenți sau 10.000 de studenți.

Autorii mai atrag atenția că o instituție de învățămînt este nevoită să cheltuiască aceiași bani pentru întreținerea unui metru pătrat de sală indiferent dacă sînt instruiți acolo 3 sau 25 de studenți.

Hotărîrea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?