Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Guvernul dă aviz pozitiv pentru anularea imunității parlamentare în cazurile infracțiunilor de corupție

18 mai. 15:11   Politică
1181

Guvernul a aprobat avizul la proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova care se referă la limitarea imunității parlamentare a deputaților.

Prin proiectul de lege respectiv se propune restrîngerea inviolabilității deputaților în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, al traficului de influență, al excesului sau abuzului de putere, al îmbogățirii ilicite și spălării banilor, transmite Noi.md cu referire jurnal.md.

Astfel, în aceste cazuri, reținerea, arestarea, percheziționarea deputaților sau transmiterea dosarului în judecată va putea fi făcută fără încuviințarea Parlamentului.

„Limitarea inviolabilității deputatului este necesară pentru fortificarea încrederii societății în reprezentanții poporului, în contextul creșterii nivelului de corupție. Societatea este îndreptățită să instituie mecanisme constituționale eficiente în cazul în care are suspiciuni că parlamentarii se folosesc de imunitate în alte scopuri decît cele permise de Constituția Republicii Moldova. Corupția subminează democrația și statul de drept, conduce la încălcarea drepturilor omului, subminează economia și erodează calitatea vieții. Prin urmare, lupta împotriva corupției este o parte integrantă a asigurării respectării statului de drept”, se arată în aviz.

Proiectul de lege a fost avizat anterior și de Curtea Constituțională.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав