Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Guvernul Chicu trebuie să rămînă

7 dec. 2020,, 17:06   Politică
20144 22

Guvernul Ion Chicu trebuie să rămînă, deoarece și-a demonstrat eficiența în condițiile actualei crize pandemice și economice, deși nici unul dintre vechile Cabinete de miniștri nu a lucrat în condiții atît de extreme.

Despre aceasta spun experții, observatorii și cetățenii, menționînd că Cabinetul de Miniștri a moștenit mai multe probleme grave de ordin sistemic, care nu pot fi soluționate nici în o sută de zile, nici chiar în cîțiva ani, acest Guvern a avut de înfruntat cele mai mari provocări și încercări cu care actualul guvern se descurcă cu succes.

Spre deosebire de multe țări europene, Cabinetul de miniștri Ion Chicu a reușit și reușește să mențină sub control complet situația epidemiologică din țară. Au fost achiziționate echipamente medicale suplimentare, teste, medicamente. În cel mai scurt timp a fost creat un centru Covid la Moldexpo, care a jucat un rol-cheie în organizarea testării în masă a populației, plasarea temporară a cetățenilor infectați și distribuirea acestora în spitale. Toți pacienții primesc ajutor corespunzător. Există încă rezerve de paturi în spitale și în unitățile de terapie intensivă. Sînt pregătite pentru primirea pacienților mai multe sanatorii. Mortalitatea de Covid în țara noastră este în medie mai mică decît în majoritatea țărilor europene.

În pofida tuturor greutăților și problemelor, au fost majorate salariile medicilor și profesorilor, au fost majorate pensiile, de două ori au fost achitate ajutoare materiale pentru cetățenii cu venituri mai mici de 3 mii de lei, care au constituit 700 și, respectiv, 900 de lei.

Participanților la conflictul armat de pe Nistru li s-au alocat mijloace suplimentare, le-au fost acordate noi numeroase facilități (majorarea indemnizațiilor, tratament anual sanatorial, asigurare medicală gratuită etc.). Școlile au primit mai mult de 20.000 de calculatoare pentru învățămîntul la distanță. Au fost indexate pensiile și indemnizațiile sociale. Au primit ajutor familiile defavorizate și cu mulți copii. S-au majorat pensiile de urmaș pentru copiii pînă la 18 ani și indemnizațiile unice la nașterea copilului. Au fost elaborate programe de susținere a afacerilor, au continuat proiectele "Prima Casă" și "Drumuri bune". În afară de pandemie, guvernul a trebuit să lupte împotriva consecințelor secetei fără precedent. În același timp, Cabinetul de miniștri Chicu a alocat agricultorilor de trei ori mai multe subvenții decît autoritățile anterioare. În ciuda acestui lucru, agricultorii oricum își exprimă nemulțumirea față de situația lor, ca și alte cîteva industria și cetățenii, deși înțeleg foarte bine că Chicu nu este un magician, pentru ca în trei-patru luni să facă rost, ca din pălăria magicianului, de o economie bine pusă la punct, un buget plin, un sistem medical avansat, prețuri mici și salarii mari.


În pofida tuturor greutăților, Moldova în perioada prim-ministrului Ion Chicu, în acest an, a primit de la partenerii de dezvoltare împrumuturi în valoare totală de mai mult de 320-330 de milioane USD. Este vorba despre creditele din partea Fondului Monetar Internațional, tranșele din ajutorul macrofinanciar din partea Uniunii Europene. În același timp, bani în bugetul țării ar putea fi mai mulți, dacă, din cauză capriciilor opoziției "principiale", Curtea Constituțională nu ar fi blocat creditul rusesc, care ar putea salva țara în această perioadă dificilă.

Potrivit experților, observatorilor și cetățenilor, în tot acest timp prim-ministrul Ion Chicu s-a comportat destul de adecvat, calm, la acuzațiile opoziției reacționa fără isterie și atacuri nervoase, fără declarații politice.

Cumva el a găsit fonduri pentru majorarea salariilor, indemnizațiilor, pentru programe sociale, atrage investiții. A stins focarele izbucnite ba aici, ba acolo de incendiu politic.

Ion Chicu și-a creat o imagine de persoană reținută și corectă, care nu va vorbi niciodată fără motiv și nu va întreprinde fără nevoie extremă orice acțiune.

În ciuda declarațiilor oponenților, guvernul Ion Chicu a reușit să mențină economia pe linia de plutire și să împiedice prăbușirea sistemului de sănătate care a suferit o sarcină colosală în aceste luni. Potrivit experților, observatorilor și cetățenilor, toate acestea sînt rezultatul unei munci colosale, zilnice, în condiții extrem de dificile. Majoritatea cetățenilor își doresc ca, după un an de prim-ministru, Ion Chicu să rămînă în funcția sa și să continue să lucreze în beneficiul țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?