X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Guvernul cere prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile

20 sep. 2023,, 11:33   Politică
3088 1

Guvernul va propune Parlamentului Republicii Moldova prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile începînd cu 2 octombrie 2023.

O proiect în acest sens a fost votat astăzi de membrii guvernului la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Amintim că starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinînd cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.

Necesitatea prelungirii stării de urgență a fost determinată de riscurile persistente la adresa securității țării noastre, ca urmare a războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, și pentru asigurarea continuă a serviciilor de infrastructură, energie și gaze.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au menționat că, înaintea sezonului sezonului rece, există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din țara vecină, ceea ce a ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova, așa cum s-a întîmplat și anul trecut.

Dependența de infrastructura energetică din sudul Ucrainei reprezintă o vulnerabilitate majoră cu impact asupra stabilității și echilibrului energetic din Republica Moldova, precum și cu potențial impact economic și social. În acest context, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova.

De asemenea, au fost luate în considerare potențialele riscuri în domeniul securității cibernetice și informaționale, a infrastructurii de comunicații și de transport, care ar putea afecta negativ economia națională și mobilitatea populației.

Tot astăzi, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au alocat 3,3 milioane de lei, din Fondul de intervenție al Guvernului, pentru înlăturarea consecințelor pagubelor provocate de ploile și rafalele de vînt din 25 iulie 2023. Din aceste mijloace financiare, 2,4 milioane de lei vor fi distribuite Primăriei comunei Sărata Galbenă, raionul Hîncești, pentru reparația capitală a acoperișului grădiniței din localitate. Alte 197 mii de lei au fost alocate Primăriei satului Temeleuți, raionul Florești, pentru reconstrucția acoperișului deteriorat al galeriei gimnaziului, iar 660 de mii de lei vor fi distribuite Primăriei satului Ciripcău, raionul Florești, pentru reconstrucția acoperișului deteriorat al cantinei gimnaziului.

2
0
0
1
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?