Guvernul a respins inițiativa de reducere a cotelor accizelor la combustibil

Guvernul a respins inițiativa de reducere a cotelor accizelor la combustibil

Cabinetul de miniștri a avizat astăzi negativ un proiect de lege cu privire la modificarea unor articole din Codul fiscal, proiect prezentat cu titlu de inițiativă legislativă, care prevede reducerea cu 50 la sută a cotelor accizelor la combustibil.


Potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilității bugetar-fiscale, pe parcursul anului bugetar în curs nu pot fi puse în aplicare decizii care conduc la reducerea veniturilor şi/sau majorarea cheltuielilor bugetare, dacă impactul financiar al acestora nu este prevăzut în buget, a menționat ministrul Finanțelor Octavian Armașu.


La baza politicii fiscale și vamale, ca parte componentă a Cadrului bugetar pe termen mediu (2018-2020), au stat angajamentele asumate de Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind transpunerea Directivelor Uniunii Europene în domeniul accizelor, în speță Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității.


Totodată, Legea cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative adoptată la mijlocul lunii decembrie 2017, ce vizează politica fiscală pentru anul 2018, presupune aplicarea accizelor pe o perioadă de 3 ani. Ministerul Finanțelor remarcă că sursele propuse de acoperire a deficitului bugetar (majorarea volumului vînzărilor produselor supuse accizelor și creșterea eficienței gestionării acestui domeniu) „nu sînt reale și nu pot fi considerate plauzibile pentru acceptarea reducerii veniturilor bugetare”.


În cazul micșorării cu 50 la sută a cotelor accizelor pentru produsele petroliere, pierderile aferente veniturilor bugetare ar fi de circa 600 milioane de lei, în semestrul doi 2018, 1 miliard 250 milioane de lei în anul 2019 și, respectiv, 1,4 miliarde de lei în anul 2020. Ministerul Finanțelor mai notează că evoluțiile prețurilor în ultimele cinci luni nu au fost influențate de mărimea accizelor, ci de alți factori, în special de evoluția cotațiilor internaționale la produsele petroliere.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load