X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind modificare legii Procuraturii

19 aug. 2021,, 15:32   Politică
2409 2

Guvernul a avizat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă (nr. 181 din 10 august 2021) de către un grup de deputați în Parlament, și comunică următoarele.

Potrivit autorilor inițiativei, proiectul de lege rezultă din imperativul restabilirii încrederii în justiție a cetățenilor, un rol important în acest sens aparținînd Procurorului General. Calitatea actului de justiție depinde în egală măsură de activitatea procurorilor și judecătorilor, care, în exercitarea funcțiilor, au datoria de a servi interesului public și de a proteja valorile și principiile statului de drept, precum și de a asigura respectarea drepturilor și libertăților omului și a dreptului la un proces echitabil.

Proiectul de lege se referă, în principal, la instituirea mecanismului de evaluare a performanțelor Procurorului General, răspunderea disciplinară a acestuia, suspendarea din funcție a Procurorului General, cazurile de eliberare din funcție a acestuia, precum și la modificarea componenței numerice a Consiliului Superior al Procurorilor de la 15 la 12 membri.

Potrivit executivului, politicile legislative de modificare a Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură reprezintă mecanisme juridice de asigurare a încrederii societății în Procuratură, de securizare a modului de exercitare a puterii de stat și de asigurare a conformității raporturilor instituționale ale Procuraturii cu exigențele și principiile definite de Curtea Constituțională în sensul art. 6 din Constituția Republicii Moldova.

În proiect se propune completarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură cu articolul 551 „Suspendarea din funcție a Procurorului General” cu următorul cuprins: „551. Mandatul Procurorului General în privința căruia a fost pornită urmărirea penală în condițiile art. 270 alin. (7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale. Președintele Republicii, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un Procuror General interimar pe perioada suspendării în condițiile art.17 alin. (16).”


De menționat că proiectul de lege a fost votat în primă lectură de Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?