Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Guvernarea a denigrat ideea concursurilor pentru funcții publice – opinie

3 noi. 2021,, 16:53   Politică
4342 1

Analistul politic Dionis Cenușă afirmă că actuala guvernare dă dovadă de incoerență după ce inițial a curățat instituțiile statului pe criterii politice, iar acum anunță concursuri pentru un șir de funcții executorii în cadrul ministerelor.

"La începutul guvernării concursurile pentru funcții publice au fost denigrate ca mecanisme ineficiente. Au făcut curățenie “de ordin politic” în instituțiile statului. La început au selectat persoane în primul rînd pe criterii politice (în majoritatea cazurilor), adică persoane din partid, care îl sprijină sau se autocenzurează (adică nu se vor împotrivi guvernării).

Despre faptul că numirile sînt făcute pe principii politice s-a comunicat intens de vocile critice din societatea civilă pînă cînd acest lucru nu a mai putut fi ignorat de partenerii externi. Excluderea concursurilor este încă tema principală a guvernării, mai recent în domeniul audiovizualului public", a remarcat el.

Analistul mai adaugă în comentariul său că guvernarea încearcă să compenseze devierile de la “concursuri” în unele domenii cu o avalanșă de concursuri pentru funcții executorii din cadrul ministerelor.

"Cel din urmă nu e un lucru rău, doar că nu este uniform și consecvent cu abordările față de “concursuri” pentru toate pozițiile (cu excepția celor politice). Probabil, guvernarea încearcă după aproape 100 de zile să demonstreze că prietenește cu principiul de “bună guvernare”, după ce l-a ocolit cu diferite ocazii în lunile august-octombrie".


Potrivit lui, mai optim ar fi păstrarea numărului actual de funcții la Guvern și majorarea salariilor, pentru a spori motivația funcționarilor, în locul menținerii unui număr mare de poziții.

"Este sigur că guvernarea vrea să impresioneze cu transparență și atașament pentru “concursuri” pentru publicul de acasă și cel străin. Dar în toată această poveste contează două lucruri: 1) rezultatul final și dacă cei angajați prin concursuri vor fi apropiați de PAS sau nu; 2) de ce nu se investește în joburile deja existente pentru a crește motivația și respectiv eficiența prin ridicarea salariilor decît menținerea mai multor funcții cu salarii mici"

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?