X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Groza: UE nu mai poate ezita – Moldova are nevoie de o perspectivă clară

23 iun. 2022,, 10:15   Politică
5729 0

„Moldova are astăzi o societate civilă mai vibrantă, iar scenă politică devine mai matură și pluralistă. Oferirea statutului de țară candidată UE va accelera viteza de acțiune a Guvernului pe dimensiunea luptei împotriva corupției, reformarea sistemului justiției și combaterea sărăciei. Sperăm că angajamentul nostru puternic și demonstrat față de prosperitatea și securitatea europeană va fi răsplătit cu o perspectivă clară privind aderarea la UE...”

Despre aceasta a declarat Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene și fost viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, transmite IPN.

Săptămîna aceasta, liderii UE au șansa de a susține recomandarea oficială a Comisiei Europene și de a demara fără întîrziere procesul de aderare al Republicii Moldova.

Aproximativ o sută de mii de ucraineni au rămas, sprijinul lor fiind asigurat în urma unei colaborări concertate a statului, a societății civile și a cetățenilor obișnuiți, dintre care mulți au găzduit refugiații în propriile case modeste. Un efort impresionant pentru o țară mică cu resurse puține, dar apreciat la nivel internațional.

Pe lîngă această situație umanitară fără precedent, Moldova se confruntă cu provocări pe mai multe fronturi: creșterea inflației, perturbarea comerțului, război, provocări care să încerce reaprinderea conflictului în regiunea transnistreană.


Moldova nu se așteaptă ca parcursul european să fie ușor. Se cunoaște bine că procesul de aderare la UE necesită timp și nu pot exista scurtături. Totuși, este esențial ca societatea moldovenească să obțină în sfîrșit o perspectivă clară pentru vectorul european al țării, în special în aceste vremuri geopolitice volatile.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?