X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Grosu referitor la creșterea prețurilor din Moldova: Trebuie să învățăm să economisim

22 iun. 2022,, 10:12   Politică
3503 0

Situația din țară și problemele stringente ale societății au fost discutate cu președintele parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la emisiunea „Freedom” de la TV8.

Una dintre cele mai acute probleme din țară sînt prețurile care au explodat mai la toate serviciile și mărfurile. Speakerul moldovean explică această nebunie de prețuri din Moldova prin faptul războiului din Ucraina, care a scumpit foarte mult resursele energetice de care noi sîntem dependenți foarte tare, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„În primul rînd ce ține de resursele energetice, acestea la noi sînt importate, nu producem noi nici gaz, nici electricitate, nici motorină sau benzină. Deci noi totul importăm. Toată această nebunie cu prețurile este cauzată de război, nu de altceva. Dacă la început, înainte de război, era cauzată de faptul că noi am ieșit din lock-down, s-a terminat pandemia și cumva economiile țărilor au început să funcționeze și s-a pornit cererea foarte mare și de gaze și de electricitate. Acum problema cea mai mare este războiul.”

Șeful Parlamentului a venit cu sugestii cum de făcut față acestori majorări de prețuri: pe de o parte statul va interveni cu compensări, pe de altă parte cetățenii ar trebui să învețe să economisească.

„sînt două lucruri pe care trebuie să le înțelegem în situația asta: Unu: noi, guvernul, statul o să venim cu sprijin pentru cei mai vulnerabili, pentru că ne așteaptă o iarnă, un sezon rece și noi de pe acum căutăm resurse și mijloace pentru susținerea celor mai nevoiași. Doi: o fac eu și o recomand la toți și cred că deja tare multă lume o face – trebuie să ne învățăm să economisim. Eu vă spun cum e la mine acasă, ai mei au lecția învățată, nu arde lumina fără treabă, folosim rațional, toată lumea face acest lucru.”


Totodată Igor Grosu dă asigurări că statul va veni nu doar cu compensări dar și cu majorări de salarii și pensii pentru a atenua cumva această inflație.

„O să venim nu numai cu compensarea la resursele energetice, bineînțeles că statul o să vină și cu majorări de salarii și pensii. Acest lucru o să-l anunțe guvernul, e corect să anunțe ei, fiindcă ei fac calculele, estimările și din moment ce ei vin în Parlament, atunci intrăm noi în acțiune. Aceasta înseamnă o rectificare la Legea Bugetului. Pentru aceasta noi o să identificăm resurse interne, dar o să atragem și resurse externe, iar referitor la acestea noi nu sîntem singuri și o să avem ajutor.”

Reamintim că inflația, potrivit ultimilor estimări ale BNM, a mai urcat din luna aprilie de la 27% la 29 % în luna mai curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?