Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Grosu: R.Moldova este la finalul îndeplinirii celor 9 condiționalități formulate de Comisia Europeană

21 apr. 2023,, 21:56   Politică
3658 1

Republica Moldova este la finalul procesului de îndeplinire a celor nouă condiționalități formulate de Comisia Europeană pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a declarat astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Potrivit acestuia, este nevoie însă de un efort consolidat pe partea ce ține de dezoligarhizare, care se referă la modificarea legislației în mai multe domenii pentru a preveni influența excesivă a persoanelor care își promovează interesele lor private.

„Eu cred că noi sîntem deja mai mult sau mai puțin pe final. Pe partea noastră care ține de Parlament, eu cred că noi trebuie să lucrăm pe dimensiunea de dezoligarhizare, intervenții în mai multe legi care să oprească fenomenul ăsta. Eu cred că aici noi trebuie să avem o mai mare claritate. Ucraina și Georgia au elaborat o lege, s-a aprobat o lege care generic se numește împotriva oligarhilor. O abordare pe care o vedem noi este să consolidezi instituțiile pe domenii. Să nu permită concentrarea în mîinile potențial oligarhilor a capacităților. Sistem bancar, iată abordarea pe care noi o aplicăm și se pare că au fost acceptate de Comisia Europeană”, a declarat Igor Grosu.

Amintim că printre cele nouă recomandări formulate de Comisia Europeană se regăsește și dezoligarhizarea. Totodată, prioritare sînt implementarea reformelor în domeniul justiției și lupta cu corupția.

4
1
1
1
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?