Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Grosu: Președinta Ursula von der Leyen a venit cu un puternic mesaj de susținere

11 noi. 2022,, 07:46   Politică
3303 0

Uniunea Europeană susține Republica Moldova, iar vizitele înalților demnitari europeni la Chișinău sînt o dovadă în plus în acest sens.

Potrivit președintelui Parlamentului Igor Grosu, vizita în Republica Moldova a șefei Comisiei Europene reprezintă un puternic mesaj de sprijin pentru cetățenii țării, o mare parte din banii anunțați fiind destinați susținerii populației în perioada rece a anului, notează IPN.

Ieri, la Chișinău, președinta Comisiei Europene a anunțat un sprijin de 200 de milioane de euro. Banii vor fi acordați în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-și acopere necesitățile de gaz. Jumătate de sumă este sub formă de grant, iar cealaltă – sub formă de împrumut. În același timp, UE acordă 50 de milioane de euro în calitate de suport bugetar care va fi utilizat pentru susținerea persoanelor vulnerabile.

„Președinta Ursula von der Leyen a venit cu un mesaj foarte puternic de susținere. A apreciat felul cum noi ne-am deschis casele, ne-am deschis țara și i-am ajutat pe prietenii noștri ucraineni. Înțelege foarte bine problemele energetice care persistă peste tot în Europa, dar în special la noi și în Ucraina. Ea a venit și cu o mînă de ajutor. Sunt resurse financiare de care avem mare nevoie pentru a procura gaz din alte surse. O parte din aceste resurse vor fi canalizate pentru a ajuta populația în perioada rece a anului. Banii vor veni cît de curînd posibil, pentru că avem nevoie de ei în această iarnă”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Astăzi în Republica Moldova se află într-o vizită oficială și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Criza de securitate din regiune și armonizarea legislației naționale la acquis-ul comunitar sînt temele prioritare de pe agenda discuțiilor.

„Cu președinta Roberta Metsola vom avea un eveniment cu participarea unui grup de deputați din Parlamentul European și parlamentarii noștri. Principalele teme sînt ajustarea legislației noastre la legislația comunitară. Vom discuta despre cele nouă condiționalități pe care le avem urmare a obținerii statutului de țară candidat la aderare. Urmează un eveniment foarte importat la Paris la sfîrșitul lunii noiembrie, va fi o reuniune găzduită de președintele Macron, unde Republica Moldova va veni cu programele sale și va argumenta de ce fel de suport are nevoie”, a spus președintele Parlamentului.

Cea de-a treia Conferință a donatorilor Platformei de sprijin pentru Republica Moldova se va desfășura la 21 noiembrie, la Paris. Primele două conferințe pe Platforma de sprijin au avut loc la Berlin și București.

1
0
0
3
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?