Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Grosu le cere ambasadorilor Moldovei susținere pe partea armonizării legislației

19 aug. 2022,, 17:13   Politică
2287 0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut un apel către ambasadorii Republicii Moldova să prezinte experiența țărilor unde își îndeplinesc mandatul, pentru a putea armoniza legislația națională cu acquis-ul comunitar. Mesajul a fost transmis de către Grosu la întîlnirea cu ambasadorii care participă, în perioada 18 – 19 august, la reuniunea diplomației Republicii Moldova, găzduită de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, tranmsite realitatea.md.

„Am vorbit diplomaților despre agenda parlamentară și ce am reușit pe durata unui an de mandat. Reforma justiției rămîne a fi prioritară, iar curățarea sistemului a demarat deja – am votat legea care face posibilă condamnarea în absență a fugarilor și confiscarea averilor furate; am pornit evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, așa încît cei care protejează hoții să nu mai poată lucra în sistem. O altă prioritate a guvernării este asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova. Este un subiect foarte complicat, însă pentru prima dată deciziile se iau în interes național, nu pentru interese străine. În ultimele luni lucrurile au început să se schimbe. Mai avem multe de făcut și într-un timp foarte restrîns”, a spus Grosu.

Președintele Legislativului afirmă că, în următoarea sesiune parlamentară „este mult de lucru” și a enumerat cîteva din acestea.

„Pentru următoarea sesiune legislativă avem o agendă ambițioasă și în toate aceste procese de reformare a instituțiilor, de modernizare a Republicii Moldova, este binevenită expertiza țărilor care au trecut prin astfel experiențe. Cu această ocazie, am făcut un apel către ambasadori să ne prezinte experiența țărilor lor. De asemenea, statutul de țară candidată a Republicii Moldova presupune o conlucrare mai intensă între misiunile diplomatice și Parlament și, în calitatea mea de președinte a Legislativului, am dat asigurări de o deschidere totală în acest sens. Avem nevoie de un cadru legal bun pentru a armoniza legislația cu acquis-ul comunitar, avem nevoie de legi bune în interesul cetățeanului și la asta lucrăm”, le-a mai transmis Igor Grosu diplomaților.

Igor Grosu le-a atras atenția diplomaților moldoveni și despre faptul că trebuie să acorde o atenție sporită diasporei.


„Un alt subiect important a fost dialogul proactiv cu cetățenii noștri de peste hotare. Este crucial ca serviciul nostru diplomatic să facă totul pentru a ajuta moldovenii din diasporă. Actuala guvernare a demarat un proces amplu de reforme, iar în acest proces ambasadorii au un rol important – să transmită clar următoarele mesaje: „Construim în Moldova o țară pentru oameni” și „Republica Moldova este o țară mică, dar cu inimă mare”, conchide Grosu.

Precizăm că, la 18 august curent, la deschiderea acestei reuniuni a diplomaților moldoveni a participat și președinta țării, Maia Sandu, care a venit cu un mesaj către ambasadori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?