Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Grosu: Evaluarea judecătorilor va fi pusă în aplicare în anul 2022

21 dec. 2021,, 09:41   Politică
1855

Noul an, 2022, care iată în mai puțin de două săptămîni „va bate la ușă” va aduce marea evaluare a procurorilor și judecătorilor, astfel încît va fi efectuată o epurare de cadre în sistemul judecătoresc și cel al Procuraturii. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă.

Grosu afirmă că evaluarea celora care înfăptuiesc justiția în țară trebuie să înceapă în anul viitor, întrucît proiectul de lege este acum la Ministerul Justiției și urmează pînă la sfîrșitul anului curent să ajungă pe masa deputaților.

„În 2022 trebuie să înceapă. Acum proiectul de lege este la Ministerul Justiției, urmează să fie aprobat proiectul în guvern și să fie expediat parlamentului. Da, anul 2022 pentru asta-i, e anul în care trebuie să înceapă să funcționeze mecanismul acesta”, a spus Grosu, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Referitor la faptul că procesul de evaluare a procurorilor și judecătorilor se mișcă prea încet, președintele Parlamentului afirmă că acest subiect creează polemici.

„Iată aici apare veșnica polemică, care are loc în societate. Unii: „Vă mișcați încet”. Alții: „Nu, stați, ce-i cu viteza asta, trebuie mai mult timp pentru consultări, pentru…” și trebuie de găsit acest echilibru. Și eu am discuțiile acestea în interior: „Haideți repede, haideți să punem mecanismul acesta, să-l implementăm”. Ok, dar sînt niște proceduri pe care noi trebuie să le respectăm și oameni să găsim pentru procesul acesta, pentru că nu toți vor să vină, să se implice în procesul acesta”, a mai spus Grosu.


Amintim că, săptămîna trecută unii experți au criticat proiectul de lege privind evaluarea prealabilă a integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, pentru că nu a fost discutat cu societatea civilă și nici cu exponenții sistemului judiciar.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав