X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Grosu: "Este o regretabilă şi tipică abordarea Federației Ruse"

6 oct. 2022,, 17:15   Politică
3750 1

Preşedintele Parlamentului reclamă că Federaţia Rusă exercită presiuni politice asupra Republicii Moldova prin ameninţările privind sistarea livrărilor de gaze naturale şi rezilierea contractului dintre Gazprom şi Moldovagaz.

Potrivit lui Igor Grosu, avertizările pe care ni le-a expediat concernul rus nu suît altceva decît răspunsul Moscovei la faptul că am ales calea spre Uniunea Europeană. Oficialul susţine că Gazprom a încălcat contractul cînd a redus livrările cu 30% şi ar admite mari ilegalităţi şi în cazul unei eventuale închideri totale a robinetului.

„Este o regretabilă şi tipică abordare de presiune politică asupra Republicii Moldova pentru faptul că şi-a ales parcursul european. Cam am obosit de atîtea ameninţări. Noi avem imunitate la aceste ameninţări. Motiv pentru care căutăm, găsim şi o să avem soluţii, chiar şi în cazul în care vor recurge la acest gest”, a spus Igor Grosu.

Vicepremierul Andrei Spînu a calificat ameninţările Gazpromului drept neprietenoase. Autorităţile caută soluţii pentru a se asigura că vor putea plăti avansul către concernul rus pînă în 20 octombrie.

„Noi discutăm mai multe opţiuni. Inclusiv Moldovagaz analizează capacitatea de plată şi săptămîna viitoare va fi clar şi acţiunile pe care trebuie să le luăm”, a declarat Andrei Spînu.


Cît despre acordul privind reglementarea datoriilor istorice, Spînu susţine că acesta poate fi încheiat doar după realizarea auditului, care va fi gata în martie anul viitor. Deşi crede că acest fapt nu poate fi un motiv juridic pentru rezilierea contractului, în condiţiile în care încă nu au primit un răspuns cert de la concernul rus referitor la acest subiect, Spînu nu exclude că ne-am putea pomeni fără contract şi fără gaze în prag de iarnă.

„Dacă urmărim declaraţiile Gazpromului, evident că acest risc există. Tocmai de asta am aprobat o hotărîre de Guvern care prevede, inclusiv, sistarea cu 100 de procente a livrărilor de gaz din partea Gazpromului. Ei deja au limitat cu 30%. Este un risc eviden”, a menționat Spînu.

Iar premierul speră că ruşii ne vor livra gaz conform contractului.

„Sperăm foarte mult ca contractul cu Gazprom să fie respectat şi asta înseamnă, în primul rînd, să fie livrate cantităţile necesare pentru Republica Moldova”, a prezizat Natalia Gavrilița.

În 4 octombrie, Gazprom a amenințat cu sistarea completă a livrărilor de gaze furnizate țării noastre, dacă nu primește avansul pentru luna octombrie pînă la data de 20. Compania a mai avertizat că își rezervă inclusiv dreptul de a rezilia în orice moment contractul, pentru că încă nu este semnat un acord privind reglementarea datoriilor istorice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?