X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Grosu despre necesitatea prelungirii stării de urgență: avem un război la hotar

7 oct. 2022,, 07:34   Politică
2153 1

Președintele Parlamentului spune că incertitudinea generată de războiul din Ucraina, probabilitatea declanșării unui nou val de refugiați și posibilitatea de a cumpăra energie electrică prin negocieri directe sînt factorii care determină necesitatea prelungirii stării de urgență.

Șeful Legislativului spune că prelungirea stării de urgență nu presupune o îngrădire a drepturilor și libertăților cetățenilor, iar oamenii au posibilitatea să protesteze nestingheriți, notează IPN.

Ieri, la propunerea Guvernului, Parlamentul a adoptat hotărîrea privind prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începînd cu 7 octombrie. Șeful Legislativului spune că la baza deciziei stă războiul din Ucraina și impactul negativ al acestuia asupra securității Republicii Moldova.

„Avem un război în continuare la hotar. Deși sînt evoluții pozitive în Ucraina, vedem declanșată acea mobilizare în Rusia, sînt declarații belicoase legate de Odessa, Nicolaiv. În plus, Rusia a adoptat o tactică ce vizează infrastructura critică, atacă termocentralele, rețelele. Trebuie să fim gata pentru un val de refugiați de iarnă. Cînd nu va fi agent termic și termocentralele vor fi în aer, în primul rînd vor pleca femeile și copiii, iar noi sîntem prima destinație”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Președintele Parlamentului mai spune că grație prelungirii stării de urgență sînt simplificate procedurile de adoptare a deciziilor și sînt excluse licitațiile standard de procurare a energiei electrice.


„Ultimele amenințări ale Gazpromului nu sînt gratuite. Au redus nejustificat volumele, încălcînd contractul. Nici situația din regiunea transnistreană nu trebuie exclusă. Sunt mai multe urgențe ce trebuie gestionate în regim excepțional. Dar asta nu înseamnă că Parlamentul nu funcționează. Cei care vor să protesteze, o fac, cu treabă sau fără treabă. Libertățile n-au fost îngrădite, așa cum au făcut cei din opoziția de acum în 2020. În plus, acum niciun furnizor de energie nu semnează contracte pe termen mediu, toți semnează pe termen scurt. Pentru că e incertitudine totală. Nimeni nu vrea să-și asume un contract pe 3-4 luni, ca să nu poată livra energie și să fie penalizat. Iar prin intermediul situației de urgență poți negocia pînă în ultimul moment, chiar poți face negocieri directe”, a mai spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a menționat că deși guvernarea cunoaște despre caracterul dubios al protestelor din centrul Chișinăului, acestea nu vor fi interzise.

„Aceste proteste au degenerat, toată lumea știe că sînt plătite și organizate de un hoț. Este un drept al fiecărei formațiuni politice de a organiza proteste, chiar dacă eu nu-i zic formațiune politică, ci grupare criminală organizată. Ei au dreptul să depună cerere pentru a protesta și o fac la Primărie. Primăria Chișinăului le-a acceptat această cerere. Conform legii, cel care le-a dat voie să protesteze, constatînd încălcările care se comit, are dreptul să le interzică să protesteze”, a punctat președintele Parlamentului.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începînd cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile, iar de pe 8 august – cu încă 60 de zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?