Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Grosu a comentat decizia de a iniţia procedura de retragere a Moldovei din CSI

19 mai. 2023,, 07:02   Politică
4563 1

Decizia de a iniţia procedura de retragere a Moldovei din CSI urmează să fie discutată mîine la ședința Biroului permanen al Parlamentului.

Declarațiile au fost făcute de către șeful Legislativului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Teritoriul libertății”. „CSI nu mai este o comunitate, cînd un fondator atacă un alt fondator, totodată își ține ilegal forțele pe teritoriul nostru, ne șantajează cînd o luăm o decizie suverană, despre ce comunitate putem vorbi”, a menționat Grosu, notează unimedia.

„Este inițiativa noastră, o decizie coordonată cu președinta țării și cu formațiunea. Mai bine acum decît niciodată. Am discutat și am ajuns la concluzia că trebuie să începem acest proces. A fost demarată procedura de analiză a tuturor documentelor și acordurilor ce țin de CSI. Fiecare Minister analizează care acorduri sînt învechite. În multe domenii am schimbat legea, care deja corespunde prevederilor europene și acordurile și-au pierdut din actualitatea. Totodată, avînd în vedere agresiunea Rusiei în Ucraina și faptul că țara noastră așa și nu și-a rezolvat problemele integrității teritoriale și problemele cu care ne-am confruntat am considerat necesar să venim cu această inițiativă. Mîine la sedința Biroului permanen al Parlamentului va fi discutată această decizie, apoi vom veni către Parlament cu propunerea de a începe procedura.

CSI nu mai este o comunitate, cînd un fondator atacă un alt fondator, totodată își ține ilegal forțele pe teritoriul nostru, ne șantajează cînd o luăm o decizie suverană, despre ce comunitate putem vorbi. Cred că am întîrziat cu această decizie. În același timp, multe acorduri trebuie privite cu atenție, spre exemplu, cele care țin de cetățenii noștri aflați în CSI și de cetățenii CSI aflați pe teritoriul țării noaste, trebuie analizate atent, pentru a fi siguri că există o decizie bilterală care ar acoperi anumite nereguli, cum ar fi eliberarea actelor, activități culturale, relații economice”, a declarat șeful Legislativului.

Pe 15 mai Igor Grosu a anunțat că Partidul Acțiune și Solidaritate a luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din CSI.


5
0
0
0
56

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?