Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Greceanîi se află în vizită în Kazahstan: Iată cu cine s-a întîlnit

22 sep. 2019,, 15:14   Politică
2867 1

Președinți de parlament din 84 de state din Europa și Asia s-au întîlnit astăzi în cadrul unu forum. Prezentă este și președinta Legislativului din Republica Moldova.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, participă la forumul președinților de Parlament din țările Eurasiatice, „Eurasia mare: Dialog. Încredere. Parteneriat”, care se desfășoară în capitala Kazahstanului Nur-Sultan. Pe lîngă cei 84 de președinți, la eveniment participă și 16 organizații internaționale și interparlamentare importante.

În cadrul forumului se examinează un nou model de parteneriat în fața provocărilor comune, precum și integrarea într-un proiect unic al Uniunii Eurasiatice, Uniunii Europene și alte proiecte regionale. Un alt subiect abordat va fi și liberalizarea relațiilor comerciale între țările participante, diversificarea energetică, infrastructura, investițiile și alte subiecte de colaborare economică.

În marja forumului „Eurasia mare: Dialog. Încredere. Parteneriat”, președintele Legislativului de la Chișinău a avut o întrevedere cu vicepreședintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse, Iliyas Umakhanov.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali s-au referit la intensificarea relațiilor, inclusiv pe dimensiunea parlamentară, între Republica Moldova și Federația Rusă. În context a fost menționată organizarea celui de-al doilea Forum economic moldo-rus, dar și reluarea activității comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică.


Zinadia Greceanîi s-a întîlnit și cu președintele Majilis, Parlamentul Republicii Kazahstan, Nurlan Nigmatulin.

Într-o postare pe Facebook, președintele parlamentului scrie că astfel de evenimente sînt importante pentru „stabilirea unor relații de bună colaborare și intensificarea cooperării între țările participante. O atenție deosebită a fost acordată necesității creșterii schimburilor economice și identificării unor parteneriate durabile”, a scris Greceanîi.

La rîndul său, președintele Majilis a reconfirmat deschiderea pentru extinderea cooperării bilaterale prin proiecte pentru tineri, proiecte investiționale și schimb de experiență la nivel parlamentar.

La forumul președinților de Parlament din țările Eurasiatice participă și vicepreședinții Parlamentului Mihail Popșoi și Alexandru Slusari, deputații Vladimir Golovatiuc și Bogdan Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?